A szolgálati évek megvásárlásához a nyugdíjbiztosítási szervekkel kell megállapodást kötni. Ennek célja, hogy akik a nyugdíjhoz nem akartak vagy nem tudtak elég szolgálati időt szerezni, azoknak is legyen lehetőségük az öregségi nyugdíj megállapításához szükséges szolgálati idő megszerzésére. Ez alapvetően két esetben fordulhat elő: Ha valaki nem dolgozik, vagy a munkahelyéről fizetés nélküli szabadságot kér, de nem szeretné, hogy a szolgálati ideje megszakadjon. Vagy amikor valaki már nyugdíjaskorú, beadja a nyugdíjkérelmét, és a nyugdíjbiztosítási szervek megállapítják, hogy a nyugdíjbiztosítási nyilvántartás szerint nincs meg a minimálisan előírt 15 év szolgálati ideje a résznyugdíjhoz, vagy 20 év szolgálati idő a teljes nyugdíjhoz, és ehhez legfeljebb 5 év hiányzik – olvasható a Metropolban.

Amennyiben van magyar lakcímünk, akkor a lakóhelyünk szerinti fővárosi és megyei kormányhivatalok nyugdíjbiztosítási szakterületén, valamint minden megye székhelyén van lehetőségünk ilyen megállapodás megkötésére.Ha nincs magyar lakcímünk, akkor a megállapodást az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság Nyugdíjfolyósító Igazgatóságán köthetjük meg. A megállapodást saját részre, de akár egy kedvezményezett számára is megköthetjük.

Ami a költséget illeti, ha a megállapodást a szolgálati idő vagy a nyugdíjalapot képező jövedelem szerzése céljából kötjük, akkor legalább a megállapodás megkötésének napján érvényes minimálbér 34 százalékát kell fizetnünk, azaz 2016-ban havonta 37 740 forintot. Ezt pedig minden hónap 12. napjáig kell befizetnünk, amíg nem szűnik meg a megállapodás.

Abban az esetben, ha az öregségi teljes, illetve öregségi résznyugdíjra jogosultsághoz szükséges szolgálati idő szerzése céljából kötjük a megállapodást, akkor a fizetendő nyugdíjjárulék alapja a szolgálati időként elismerhető napok és a megállapodás napján érvényes minimálbér harmincad részének szorzata, a fizetendő nyugdíjjárulék mértéke pedig 34 százalék.

Vagyis annál többet kell fizetnünk, minél több szolgálati nap megvásárlására van szükségünk. Akár már a résznyugdíjhoz szükséges szolgálati idő megvásárlásával is jól járhatunk, hiszen a nyugdíjas státushoz többféle jog és kedvezmény is tartozik, mint például az ingyenes orvosi ellátás.

Kik köthetnek ilyen megállapodást?

Az a belföldi nagykorú természetes személy, aki:

  • nem kap saját jogon nyugdíjat,
  • nem áll biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonyban (nincsen munkaviszonya az Európai Unió tagállamában, az Európai Gazdasági Térség valamelyik államában),
  • nem terjed ki a biztosítása erre, esetleg szünetel maga a biztosítás.

Forrás: Metropol