Évről évre visszatérő téma, hogy beadassuk-e például az influenza elleni védőoltást. Sokan felteszik maguknak a kérdést, hogy előnyös-e számukra az oltás igénybe vétele, vagy esetleg több kárt okoznak-e annak beadatásával. Vannak azonban olyan helyzetben lévők, akiknek nincs mérlegelési lehetőségük, munkáltatójuk ugyanis kötelezi őket egy-egy védőoltás beadatására.

Mindig aktuális kérdés az érintett munkavállalók részéről, hogy megteheti-e a munkáltató, hogy egy-egy védőoltás beadatására kötelezi őket? Vannak-e rendelkezési jognak korlátai a munkáltató részéről? – tette fel a kérdést a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

Az egészségügyről szóló törvény szerint az egészségügyért felelős miniszter rendeletben határozza meg azokat a fertőző betegségeket, amelyek esetében életkorhoz kötötten, vagy megbetegedési veszély esetén, esetleg külföldre történő kiutazás esetén a kiutazó költségén kötelező védőoltás elrendelésének van helye.

Bizonyos munkakörökben

Vannak továbbá olyan munkakörök, ahol a foglalkoztatás feltételeként a munkáltató költségére a miniszter védőoltási kötelezettséget írhat elő – hangsúlyozta dr. Kiss Szilvia.

Elsősorban olyan munkakörökre lehetséges itt gondolni, ahol a munkavállaló munkavégzése során vérrel vagy egyéb testváladékkal kerülhet közvetlen kapcsolatba.

Ehhez hasonló esetekben, amennyiben a munkavállaló tiltakozik, és megtagadja a védőoltás igénybe vételét, úgy egyetlen megoldásként a munkaviszony megszüntetése marad. E forma igen radikálisan hangzik. Nyerhető-e valahogyan idő? Van-e lehetőség a kötelező védőoltás elhalasztására?

Elhalasztást követően be kell-e mégis adatni?

A kezelőorvos a kötelező védőoltás elhalasztásáról dönt, ha a védőoltásban részesítés a beteg egészségi állapota miatt nem lehetséges, vagy a védőoltás a beteg egészségét vagy meglévő betegségét várhatóan károsan befolyásolná és a védőoltás beadásához fűződő közegészségügyi érdeket nem veszélyeztető időn belül az előbb meghatározott körülmény olyan változása várható, amely a beteg védőoltásban részesítését lehetővé teheti.

Az elhalasztott kötelező védőoltást a halasztásra okot adó körülmény megszűnését követően haladéktalanul pótolni kell – emelte ki a D.A.S. JogSzerviz szakértője. Kérhető-e a védőoltás alóli végleges mentesítés?

A kezelőorvos, a beteg vagy a beteg törvényes képviselője a beteg lakóhelye szerint illetékes egészségügyi államigazgatási szervnél kérelmezheti a védőoltás alóli mentesítést, ha a védőoltásban részesítés a beteg egészségi állapota miatt nem lehetséges, vagy a védőoltás a beteg egészségét vagy meglévő betegségét várhatóan károsan befolyásolná, és az előbb említett körülmény változása belátható időn belül nem várható.

E kérelemhez csatolni kell a mentesítés indokoltságát alátámasztó, a kezelőorvos által adott szakvéleményt.

 Jár-e szankcióval, ha a kötelező jelleg ellenére valaki mégsem adatja be a védőoltást?

Ha a védőoltás igénybevételére köteles személy e kötelezettségének írásbeli felszólításra sem tesz eleget, az egészségügyi államigazgatási szerv a védőoltást elrendeli – mutatott rá a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

Az egészségügyi államigazgatási szerv közvetlen járványveszély fennállása esetén - a veszélyhelyzet szerint meghatározott védőoltások köre tekintetében - a határozatot fellebbezésre tekintet nélkül végrehajthatóvá nyilváníthatja.

Nem kötelezhető a munkavállaló

Fontos tehát tudni, hogy nem maga a munkáltató, hanem jogszabályi szinten a miniszter rendelkezhet arról, hogy mely munkakörökben, mely védőoltás beadatása kötelező a munkavállaló számára. A munkáltató nem határozhatja meg saját döntési jogkörén belül a  kötelezően beadandó védőoltásokat.

Tekintettel arra, hogy jelenleg nem ismerünk olyan jogszabályi rendelkezést, mely előírná az influenza kötelező jellegét, így annak beadatására a munkavállaló nem kötelezhető a munkáltató által – mondta végezetül dr. Kiss Szilvia.

Forrás: Origo