„Kész átverésnek” nevezte az éjjel benyújtott, új távmunka-törvényt a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) mai közleménye. Felhívják ugyanis a figyelmet arra, hogy míg a gyakorlatban számos magyar munkaadó a járványkorlátozásokhoz alkalmazkodva home office-ra kötelezi a dolgozóit, addig a Munka Törvénykönyve mostani, újabb szabályozása csupán a távmunka fogalmának egyes részleteit szabályozza. A Mérce cikke.

Ugyanakkor mindez nemcsak félreértéseket okozhat a munkaszerződések körül, de továbbra is magukra hagyja azokat a dolgozókat, akiket rendes munkaszerződéssel, esetleg bérének megnyirbálásával kényszerítenek otthoni munkára.

A VDSZ közleménye kiemelte:

Míg a távmunkavégzés munkaszerződésben kikötött, úgynevezett atipikus munkaszerződésnek minősül, addig az otthoni munkavégzés alkalmazása nem feltétlenül csak a felek megállapodása alapján történhet, azaz a munkáltató egyoldalúan is kötelezheti erre a munkavállalót.

Ezzel szemben a mostani módosítások mégis „home office rendelet” néven futottak a mai sajtóban. A kormány most háromféle módosítást eszközölte, kizárólag a távmunka szabályozásán: egyrészt a munkavédelmi előírások egy része alól az otthon dolgozók felmentést kapnak, másrészt a Munka törvénykönyvében kikötött távmunka-feltételektől most „el lehet térni”, azt viszont a rendelet nem részletezi, hogyan, és miként, csupán a közös megegyezést rögzíti.

Székely Tamás, a VDSZ elnöke a rendelettel kapcsolatban megállapította, korábban, a tavaszi lezárások és leállások idején a szakszervezetek és a szaktárca már világos pontokban fogalmazták meg, hogy kiskapuk nélkül, egységesen szabályozzák a home office és a távmunka kérdéseit, hiszen ezekre bármikor szükség lehet, a dolgozóknak pedi egy gazdasági válsággal sújtott helyzetben egyáltalán nem mindegy, hogy a törvényi, rendeleti kétértelműség miatt mi mindenre kényszerítheti őt a főnök, menedzser.

a tavaszi időszakban a távmunkát és a home office-t szétválasztó hozott rendeletben szereplő pontokat, fogalmakat sem vették figyelembe. Ezért a VDSZ követeli, hogy a kormányrendeletet az eredeti célnak megfelelően a dolgozók érdekében sürgősen korrigálják a korábbi javaslatoknak megfelelően.

A korábbi rendeletek még egyértelműen egységes szabályozás alá vonták volna a home office jogállását, és törekedtek arra, hogy a home office, mint sajátos jogi keret kerüljön be a koronaválság miatti intézkedések közé. A mostani rendelettel azonban a távmunka és home office ismét összemosódhat, ez pedig éppen a kizsákmányolás fenntartását és fokozását szolgálhatja az utóbbira kötelezett dolgozók, alkalmazottak körében.

Az új rendelettel kapcsolatban egészen máshogyan vélekedik azonban az Innovációs- és Technológiai Minisztérium. Bodó Sándor államtitkár közleményében azt hangsúlyozta, a korszerűbb szabályozás „segíti a nem hagyományos foglalkoztatási formák terjedését”, ezek után pedig hangsúlyozta, a távmunka „sok területen bevált, egyaránt előnyös a vállalkozások és a foglalkoztatottak számára.”

Forrás: Mérce

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!