Csütörtökön a délutáni órákban benyújtotta a törvényalkotási bizottság a módosító javaslatát a jövő évi költségvetést megalapozó törvényhez. Benne a nagy felháborodást kiváltó kata-szigorítással – írja az mfor.hu.

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtök reggeli kormányinfóján jelentette be, hogy hozzányúlnak a kata szabályaihoz. Ennek nyomán komoly szigorítások léphetnek életbe 2021. január elsejétől. 

A javaslatban foglaltak megfelelnek a nap folyamán kiszivárgott híreknek és információknak. A lényege az, hogy az ugyanazon megbízótól származó, 3 millió forintot meghaladó összeget a fix havi katán túl 40 százalékos különadóval sújtják. (Jelenleg évi 12 millió forint felett lép be a különadó.) Ezzel a kormány szerint visszaszorítható az a gyakorlat, hogy a munkaadók vállalkozásba kényszerítsék a dolgozókat, akiket valójában munkaviszonynak megfelelő módon foglalkoztatnak. 

A benyújtott módosító javaslat szerint azonban ezt az extra terhet nem az adózónak kell majd megfizetnie, hanem a kifizetőnek. Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium államtitkára a nap folyamán azt nyilatkozta, ez a "nagy cégeket" érinti majd, amelyek bujtatott foglalkoztatást alkalmaznak. Ez alól egy kivétel lesz, ha a kisadózó kifizetője külföldi, akkor a magyar félt terheli a 40 százalékos extra adó. 

Új előírásként jelenik meg az a módosítás, mely a kisadózó számára előírja, hogy adatot kell szolgáltatnia a vele kapcsolt vállalkozási viszonyban lévő magyar kifizetőről és a tőle kapott bevétel nagyságáról. 

A kifizetőnek tárgyévet követő március 31-ig az adóhatóság felé le kell jelentenie azt a kisadózó vállalkozást, akinek a tárgyévben 1 millió forintot meghaladó bevételt juttat. 

A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete már Gulyás Gergely bejelentése után felháborodásának adott hangot. Kiadott közleményükben úgy fogalmaznak: 

Nagyon sajnáljuk, hogy a kormány lábon szeretné lőni magát a KATA szigorításával, miközben a NAV már bizonyította, hogy a volt munkavállalók akkor katáznak, ha egyébként is megfelelnek a feltételeknek. A NAV Ellenőrzési Főosztályán készült egy összefoglaló a 2019-es ellenőrzések tapasztalatairól, ami alátámasztotta, hogy nincs visszaélésszerű katázás a volt munkavállalók körében.

Véleményük szerint következménye lesz annak, hogy a kormány lényegében megvonja a nagyobb megrendelőkkel rendelkezőktől a kisadózást, a magyar embereknek és a megbízóiknak komoly anyagi hátrányt okozva. A változtatásra a 2021-ig tartó felkészülési idő is túl kevés. 

Forrás: mfor.hu

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!