A dolgozó 2021 májusában éri el a nők 40 éves munkaviszonyához szükséges szolgálati időt. A koronavírus-járvány miatti helyzetben az üzemi konyhákat működtető vállalkozás közös megegyezés alapján 8 óráról 6 órára csökkentette a dolgozó munkaidejét. A munkáltató a kifizetett munkabérből nem von nyugdíjjárulékot. Befolyásolják-e ez a nyugdíjba vonulás időpontját, mivel nincs nyugdíjjárulék-fizetés; beletartozik-e ez az időszak a szolgálati időbe? Mivel nincs nyugdíjjárulék-fizetés, a kifizetett bér beleszámít-e a nyugdíjalapba? – kérdezte az Adózóna olvasója. Winkler Róbert nyugdíjszakértő válaszolt.

A koronavírus világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében szükséges azonnali intézkedésekről szóló 47/2020. kormányrendelet közterhekkel kapcsolatos részletszabályairól és egyes új intézkedésekről szóló 61/2020. kormányrendelet 1. paragrafusának (2) bekezdése rendelkezik arról, hogy a Tbj. szabályaitól eltérően a rendeletben meghatározott főtevékenységet (beleértve a vendéglátást) folytató foglalkoztatónál munkaviszonyban lévő természetes személy, egyéni vállalkozó és a Tbj. szerinti társas vállalkozó esetében a járulékalapot képező jövedelem után kizárólag a 4 százalékos mértékű természetbeni egészségbiztosítási járulékot, de legfeljebb 7710 forint összeget kell megfizetni.

A járulékkedvezményt a 2020. március, április, május és június hónapokra vonatkozó adó- és járulékfizetési kötelezettség esetében kell alkalmazni. A rendelet kimondja, hogy a járulékfizetési kedvezmény nem érinti a biztosított társadalombiztosítási és munkaerőpiaci ellátásokra való jogosultságát és az ellátások összegét.

A fentiek alapján tehát, ha a foglalkoztatás megfelel a rendelet 1. paragrafusának (10) bekezdésében foglaltaknak, akkor az érintett munkáltató élhet a fentiekben említett járulékfizetési kedvezménnyel, ami azt is jelenti, hogy ebben az esetben az érintett munkavállaló függetlenül azon ténytől, hogy a járulékalapot képező jövedelméből nem vontak egyéni nyugdíjjárulékot, a márciustól júniusig terjedő időszakra is biztosított lesz. Tehát ezen keresőtevékenysége alapján nyugdíjra jogosító szolgálati időt szerez, keresetét pedig figyelembe kell majd venni a majdani nyugdíjának megállapításakor.

Forrás: Adózóna

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!