Egyoldalúan csökkenthetik a látványcsapatsportágak szereplőinek (portolók, edzők, sportszakemberek stb.) fizetését a veszélyhelyzet idején a sportszervezetek a nemrégiben kihirdetett, a veszélyhelyzet idején alkalmazandó egyes munkajogi szabályokról szóló 142/2020. kormányrendelet szerint. Az Adózóna cikke.

A koronavírus-járvány miatt a bajnokságok szünetelnek, ennek következtében a legtöbb klub igyekszik csökkenteni a költségeit. Számos egyesületnél (klubnál) jelenleg is folynak a bértárgyalások a játékosok bérének csökkentése kapcsán.

A kormány a nemrégiben kihirdetett 142/2020. számú rendeletben szabályozta, hogy mennyivel csökkenthető a látványsportágak szereplőinek (futballista, vízilabdázó, jégkorongozó, kézilabdázó, röplapdázó, kosárlabdázó, valamint a velük dolgozó sportszakemberek) bére.

Labdarúgás

A  veszélyhelyzet ideje alatt a  Magyar Labdarúgó Szövetség által kiírt versenyrendszerben szereplő sportszervezet az általa labdarúgás sportágban

  • munkaviszony vagy megbízási jogviszony keretében foglalkoztatott hivatásos sportolót, illetve
  • munkaviszony vagy munkavégzésre irányuló egyéb jogviszony keretében foglalkoztatott sportszakembert

megillető rendszeres havi díjazást írásbeli nyilatkozatával egyoldalúan csökkentheti [kormányrendelet 2. § (1) bekezdés].

A megbízási jogviszony esetén akkor csökkenthető a díjazás, ha a megbízási díjat a számvitelről szóló törvény alapján bérköltségként fizetik ki [kormányrendelet 2. § (2) bekezdés].

  • A csökkentés mértéke legfeljebb 70 százalék lehet [kormányrendelet: 2. § (3) bekezdés].
  • A csökkentett díjazás a veszélyhelyzet megszűnéséig érvényes [kormányrendelet 2. § (4) bekezdés].

A labdarúgás esetében tehát a játékosok fizetése a kihirdetést követően egyoldalúan is módosítható a sportszervezet által, így a klubok akár hetven százalékkal is csökkenthetik a futballisták és a sportszakemberek (például edzők, gyúrók) bérét, ameddig a veszélyhelyzet fennáll.

Egyéb látványcsapatsportok

A kormányhatározat nemcsak a labdarúgásra, hanem az egyéb látványcsapatsportokra is vonatkozik, azonban utóbbiak esetén a sportági szövetségek dönthetnek arról, hogy sportszervezeteik éljenek-e a fizetéscsökkentés lehetőségével.

A  veszélyhelyzet ideje alatt a  látványcsapatsportban működő, országos sportági szakszövetség erre irányuló döntése alapján a szakszövetség által kiírt versenyrendszerben szereplő sportszervezet az általa látványcsapatsportágban

  • munkaviszony vagy megbízási jogviszony keretében foglalkoztatott hivatásos sportolót, illetve
  • munkaviszony vagy munkavégzésre irányuló egyéb jogviszony keretében foglalkoztatott sportszakembert

megillető rendszeres havi díjazást írásbeli nyilatkozatával egyoldalúan csökkentheti [kormányrendelet 3. § (1) bekezdése].

A csökkentésre a kormányrendelet 2. paragrafusának (2)–(4) bekezdéseit kell alkalmazni, vagyis a megbízási jogviszony esetén akkor csökkenthető a díjazás, ha a megbízási díjat a számvitelről szóló törvény alapján bérköltségként fizetik ki, a csökkentés mértéke legfeljebb 70 százalék lehet, és a csökkentett díjazás a veszélyhelyzet megszűnéséig érvényes.

Forrás: adozona.hu

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!