A kormány százezres, akár több százezres elbocsátási hullámot sem tart kizártnak a koronavírus-válsághelyzet miatt bajba került cégeknél. Nem árt tehát tisztában lennünk azzal, mit tehet meg a munkáltató. A felmondással kapcsolatos tudnivalókat a Hargittay és Tóth ügyvédi iroda munkajogászai foglalták össze – írja a 24.hu.

Alapvetően kétféleképpen szűnhet meg a munkaviszony. A törvény erejénél fogva, például ha

  • a munkavállaló meghal,

  • a munkáltató jogutód nélkül megszűnik vagy nem tartozik már a Munka Törvénykönyve hatálya alá,

  • lejár a határozott idejű munkaszerződés.

A munkaviszonyt emellett meg lehet szüntetni

  • közös megegyezéssel,

  • felmondással,

  • azonnali hatályú felmondással.

Mit jelent a közös megegyezés?

A felek maguk egyeznek meg a felmondási időről és a munkáltató által fizetendő esetleges juttatásokról. A szokás az, hogy ha olyan dolgozónál szüntetik meg a munkaviszonyt közös megegyezéssel, akinek járna végkielégítés, akkor például a rendes felmondás esetén fizetendő összeg felét fizetik ki a munkavállalónak. Ezzel szokták „elősegíteni” a munkavállaló hajlandóságát, így közösen határozhatják meg a munkaviszony megszűnésének időpontját is, de ha nem akarja aláírni a közös megegyezést, nem kötelezhetik erre.

Mikor vethetik be az azonnali hatályú felmondást?

A munkáltató vagy a munkavállaló két esetben szüntetheti meg azonnali hatályú felmondással a munkaviszonyt. Akkor, ha a másik fél a munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségét szándékosan vagy súlyos gondatlansággal jelentős mértékben megszegi, vagy olyan magatartást tanúsít, amely a munkaviszony fenntartását lehetetlenné teszi.

Az azonnali hatályú felmondás jogát alapvetően 15 napon belül kell gyakorolni (ahhoz képest számít, amikor a felmondás okáról tudomást szerzett a felmondó). Legfeljebb azonban az ok bekövetkeztétől számított egy éven belül, bűncselekmény esetén a büntethetőség elévüléséig lehet gyakorolni.

Mit kell tudni a rendes felmondásról?

A munkaviszony megszüntetését indokolni kell, és a megszüntetés oka világosan ki kell derüljön az indoklásból. Az indoknak valóságosnak és okszerűnek kell lennie, és ezt bizonyítani is tudni kell. A munkavállaló viszont nem köteles indokolni határozatlan idejű munkaviszonyának felmondását.

Milyen indokkal mondhat fel a munkáltató?

A felmondás indoka a munkavállaló munkaviszonnyal kapcsolatos magatartásával, képességével vagy a munkáltató működésével összefüggő ok is lehet.

Nem lehet viszont munkáltatói felmondási ok, ha a munkáltató személye változott, valamint az sem, ha a dolgozó visszautasítja a munkaidőre vonatkozó új megállapodást, mert emelkedett a munkaidő, a rendkívüli munkaidő, illetve a kollektív szerződés szerinti rendkívüli munkaidő.

Határozott idejű munkaviszony mellett is felmondhatnak?

Csak különleges esetben. A határozott időtartalmú munkaviszonyt csak a következő esetekben szüntethet meg rendes felmondással a munkáltató:

  • felszámolási- vagy csődeljárás alatt,

  • a munkavállaló képességére alapozott okból,

  • illetve ha a munkaviszony fenntartása elháríthatatlan külső ok következtében lehetetlenné válik.

A munkajogászok álláspontja szerint a koronavírus-járvány megalapozhatja a harmadik pont szerinti felmondást. Ilyenkor a felmondási idő az általános szabályok szerinti, de legfeljebb a határozott idő lejártáig tart. Végkielégítés csak akkor jön szóba, ha legalább három éve dolgozik az adott helyen a munkavállaló.

Határozatlan idejű szerződésnél mi jár, ha felmondanak?

A legalább három éve munkaviszonyban álló munkavállaló a munkáltatói rendes felmondás esetén egyhavi végkielégítésre lehet jogosult, és felmondási ideje – ha a munkaszerződése eltérően nem rendelkezik – 35 napos. Ez azt jelenti, hogy a felmondás közlését követő 35. napon szűnhet meg a jogviszonya, erre az időre jár a munkabére, de a felmondási idő felében mentesül a munkavégzési kötelezettség alól. A munkavégzés alóli felmentés tartamára a munkavállalót távolléti díj illeti meg.

A végkielégítés legalább

  • 3 év munkaviszony esetén egyhavi,

  • 5 év munkaviszony után kéthavi,

  • 10 év munkaviszonynál háromhavi,

  • 15 év munkaviszonynál négyhavi,

  • 20 év munkaviszonynál öthavi,

  • 25 év munkaviszonynál hathavi távolléti díj.

Elsősorban akkor kaphatunk végkielégítést, ha a munkáltató mond fel, de akkor is, ha a munkáltató jogutód nélkül megszűnik, vagy ha a munkaviszony azért szűnik meg, mert a munkáltató személyében úgy történik változás, hogy a gazdasági egységet átvevő munkáltató nem tartozik a Munka Törvénykönyve hatálya alá.

Mikor nem jár végkielégítés?

Több eset lehetséges, például ha:

  • a felmondás közlésének vagy a munkáltató jogutód nélküli megszűnésének időpontjában a dolgozó nyugdíjas,

  • vagy ha felmondás indoka a munkavállaló munkaviszonnyal kapcsolatos magatartása, illetve a nem egészségi okkal összefüggő képessége.

A munkajogász semmiképpen nem javasol munkavállalói felmondást jelen helyzetben, ugyanis akkor sem jár végkielégítés.

A közös megegyezés szerinte akkor aláírható, ha a munkáltató hajlandó a munkavállaló számára elfogadható alternatívát ajánlani ahhoz képest, ami munkáltatói rendes felmondás miatt járna.

 

Ha valaki határozatlan idejű szerződéssel van munkaviszonyban, de kevesebb, mint három éve, nem jár neki végkielégítés.

Számít a korunk?

Igen, két esetben. Ha nyugdíjasról van szó, a munkáltató nem köteles indokolni a határozatlan tartamú munkaviszony felmondását. Ha a dolgozó még nem nyugdíjas, de kevesebb mint öt éve van hátra a korhatárig, akkor csak rendkívüli felmondással szüntetheti meg a munkáltató a munkaviszonyt, amihez nyomós indok kell.

Mikor nem mondhat fel nekünk a munkáltató?

Ha felmondási védelem alatt állunk. A felmondási védelem vonatkozik:

  • a várandósság,

  • a szülési szabadság,

  • a gyermekgondozás céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság,

  • az önkéntes tartalékos katonai szolgálatteljesítés időszakára, valamint

  • arra az időszakra, amikor egy nő emberi reprodukciós kezelés alatt áll, de legfeljebb ennek megkezdésétől számított hat hónapig.

A vezető állásúakra más szabályok vonatkoznak?

Igen, vannak eltérő szabályok. Vezető állású munkavállalónál (a munkáltató vezetőjénél, valamint a közvetlen irányítása alatt álló és a helyettesítésére jogosított más munkavállalónál) munkáltatói felmondás esetén nem kell alkalmazni pár védettségi szabályt, így a gyermekgondozás céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság tartama alatti felmondási védelmet, a felmondás indokolásának kötelezettségét, a nyugdíjas kor elérése előtti öt évben alkalmazandó szigorúbb felmondási indoklást, illetve a felmondási idő kezdőnapjára vonatkozó rendelkezéseket.

Hogy járhatnak el a munkaerőkölcsönzők?

A kölcsönzött munkavállalónak csak a kölcsönbeadó munkáltató mondhat fel. A kölcsönbeadó felmondásának indoka lehet a kölcsönbeadó működésével összefüggő ok, vagy a kikölcsönzés megszűnése. Ilyen esetben a felmondási idő 15 nap és – eltérő megállapodás hiányában – a felmondási idő tartama alatt a munkavállaló mentesül a munkavégzési kötelezettség alól. Végkielégítés itt is csak legalább három éve tartó munkaviszonynál jöhet szóba.

Határozatlan idejű szerződés esetén a munkajogászok a munkavállalói felmondást nem javasolják, közös megegyezés esetén lehet mindkét fél részére megfelelő megállapodást kötni.

Forrás: 24.hu

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!