Lehet-e valaki egész hónapban készenlétben? Munkát nem végez. Nem akarjuk elküldeni, és fizetés nélküli szabadságra sem akarjuk küldeni, de pillanatnyilag nem tudunk részére munkát biztosítani. A bére 20 százalékát számfejtenénk csak részére, hogy biztosítása legyen. Ez megoldható lenne így? – kérdezte az Adózóna olvasója. Dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogi ügyvéd szakértőnk válaszolt.

Sajnos más megoldást kell választani, mert ez nem lenne jogszerű. Az munka törvénykönyve (Mt.) 112. paragrafusának (1) bekezdése szerint a készenlét havi tartama a 168 órát nem haladhatja meg, amelyet munkaidőkeret alkalmazása esetén átlagban kell figyelembe venni. Mindemellett a munkáltató köteles a munkavállalót foglalkoztatni [Mt. 42. § (2) bekezdés b) pont, 51. § (1) bekezdés], továbbá a bérpótlék a munkavállalót a rendes munkaidőre járó munkabérén felül illeti meg (Mt. 139. § (1) bekezdése).

Minden lehetséges megoldás alkalmazását megelőzően azt kell megvizsgálni, hogy a foglalkoztatási kötelezettség teljesítésére az elháríthatatlan külső ok következtében nincs-e lehetőség.

Ekkor ugyanis nem jár alapbér sem a munkavállaló részére. Az MK 29. számú állásfoglalás azt az okot minősíti elháríthatatlannak, amelyet a technika, a műszaki lehetőségek objektíve adott szintje mellett a rendelkezésre álló idő alatt nem lehet megakadályozni. Azokban a szektorokban, melyek működése korlátozott, felmerülhet a foglalkoztatási kötelezettség teljesítésének objektív indoka, noha itt is esetről esetre kell vizsgálni a körülményeket, különös figyelemmel arra, hogy bármely belső eszközzel elhárítható-e a foglalkoztatási akadály (fenti megoldások).

Ha nem alkalmazható a fentiek alapján a vis maior helyzetre vonatkozó szabályozás, abban az esetben van lehetőség a munkaszerződés módosításával a napi munkaidő mértékének csökkentésére a munkavállaló hozzájárulásával. További esetleges megoldás a home office elrendelése, amennyiben arra az adott munkakörben van mód, és a technikai feltételek adottak.

A felek megállapodhatnak továbbá az Mt. 146. paragrafusának (2) bekezdése szerint abban is, hogy a munkavállaló a munkáltató hozzájárulása alapján mentesül a munkavégzés alól, mely kiesett munkaidőre megállapodásuk szerint illeti meg díjazás. Érdemes azt is megvizsgálni, hogy nincs-e lehetőség hosszabb tartamú munkaidőkeret elrendelésére.

Forrás: Adózóna

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!