A hétköznapi életben gyakran előforduló eset, hogy a munkavállaló a vállalkozás tulajdonában lévő személygépkocsijával a megengedett sebességhatárt túllépi vagy tiltott helyen parkol és közlekedési vagy parkolási bírság kerül kiszabásra a vállalkozás részére.

 Amennyiben a társaság megtérítteti a bírság összegét a munkavállalóval, úgy kérdésként merül fel, hogy a bírság összegéről kell-e számlát kiállítania a vállalkozásnak – hívta fel a figyelmet szakértő partnerünk, a Saldo Pénzügyi Tanácsadó és Informatikai Zrt. – olvasható a Piac és Profit oldalán.

bírság, céges autó

 Amennyiben a vállalkozás megtérítteti munkavállalójával a közlekedési vagy parkolási bírság összegét, akkor a kapott pénzösszeg fejében a vállalkozás nem nyújt szolgáltatást, így áfa fizetési kötelezettségük nem keletkezik az Áfa tv. 2. §-ban meghatározott adótárgy hiányában.

Tekintettel arra, hogy a bírság megtéríttetése nem minősül szolgáltatásnyújtásnak, így annak összegéről számlát sem szükséges kiállítania a társaságnak. A bírság munkavállaló részére történő továbbterheléséről elégséges tehát egy számviteli bizonylat kiállítása.

Forrás: Piac és Profit