Továbbra sem vesz tudomást a Magyar Suzuki Zrt. a vállalat autógyárában megalakult szakszervezetről, holott az mostanra már taglétszámát tekintve reprezentatívnak is minősül. Az ügyben érintett Vasasnál lapunknak elmondták, jelenleg egyetlen hatóság sincs, amely a magyar törvények betartását számon kérné a cégen – írja a napi.hu.

Szakszervezet továbbra sincs

- ezzel a felütéssel jelent meg a minap a Suzuki nyilatkozata Esztergom városi lapjában. A Vasas Szakszervezeti Szövetség értetlenül áll a társaság hozzáállása előtt, hiszen az üzemben már február elején jogszerűen alapszervezetük alakult, mostanra pedig már megugrották a reprezentativitást jelentő határt, vagyis a dolgozói összlétszám több mint 10 százaléka az érdekképviselet tagja. Ezzel tehát kollektív szerződés megkötésére is jogosultak lennének - magyarázta lapunknak László Zoltán, alelnök. (A mintegy 2600 saját állományú munkavállaló közül már körülbelül 330-an tagok. A gyárban még körülbelül további 2500 kölcsönzött dolgozó is tevékenykedik.)

Ennek ellenére az üzem vezetői nem tekintik partnernek a szakszervezetet, nem tárgyalnak vele és annak kirúgott titkára továbbra sem találkozhat a tagsággal.

László szerint a Suzuki úgy tesz, mintha nem tudná, hogy a Vasas a legnagyobb magyar ágazati szakszervezeti szövetség, mely 142 éve legitim módon működik. A vállalat - bár első kérésére is megkapta - ismét olyan adatokat kér a Vasastól annak igazolására, hogy létezik, amely adatok mindenki számára nyilvánosak és elérhetőek, például alapszabály, törvényszéki bejegyzés. Kéri továbbá az alapszervezet alakuló jegyzőkönyvét, amelyet már szintén megkaptak. A kérelemben azt kifogásolják, hogy a munkajogi védelmet nem élvező tagok neveit kitakarták. Erre a Suzuki viselkedése miatt van szükség,

a dolgozók okkal félnek attól, hogy a munkahelyükbe kerül, ha a cég tudomást szerez tagságukról.

Nyilvánvalóan a vállalat időhúzásra játszik, hátha a dolgozók belefáradnak. Ez esetben azonban épp ellenkező a helyzet:

naponta lépnek be újabb kollégák és elvárják, hogy munkáltatójuk betartsa a törvényeket

- értékelte a helyzetet az érdekképviseleti vezető.

Nem hagyják elodázni az ügyet

Az alelnök tapasztalata szerint sem a hatóságokat, sem a kormányzatot nem érdekli, hogy a Suzuki figyelmen kívül hagyja a magyar jogszabályokat. Mi több, a társaság eddig még a Tatabányai Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon indult perben sem volt hajlandó megadni a testület által bekért adatokat. A Vasas jelenleg azt tervezi, hogy panasztételi eljárást kezdeményez az OECD-nél (amelyhez a kormánynak kell fórumot teremtenie), illetve az ügyben megkeresi a japán nagykövetséget.

Mint korábban megírtuk,

a Magyar Suzuki Zrt. február végén az üzemi tanáccsal bérmegállapodást kötött, amely azonban Munka törvénykönyve (Mt.) szerint nem jogszerű.

Neupor Zsolt munkajogász elmondta: a bérmegállapodás kollektív munkaügyi vitának minősül, amely alapvetően a munkáltató és a szakszervezet között áll fenn és bizonyos esetekben ezeket a kollektív vitákat, kollektív megállapodással zárják. Ilyen megállapodás a kollektív szerződés, amelynek bizonyos munkaviszonnyal kapcsolatos kérdéseit szabályozhatja üzemi megállapodás, ámde az ilyen típusú megállapodás a bérre nem terjedhet ki. A Suzuki ellen indított perben többek között a bérmegállapodást is meg kívánják támadni.

Forrás: napi.hu