Hiányoznak a kéményseprő-ipari tevékenységről szóló törvényből az elszámolási szabályok, ezáltal mulasztásos alaptörvény-ellenességet idézett elő az Országgyűlés, állapította meg az Alkotmánybíróság (Ab).

Az Alkotmánybíróság – hivatalból eljárva – megállapította, hogy az Országgyűlés mulasztásban megnyilvánuló alaptörvény-ellenességet idézett elő azáltal, hogy a kéményseprő-ipari tevékenységről szóló 2015. évi CCXI. törvény 10. § (6) bekezdése alapján, helyi önkormányzat általi felmondással megszüntetett jogviszonyokhoz kapcsolódóan nem alkotta meg a szerződő felek között a szerződés jogszerű megszüntetésére tekintettel alkalmazandó elszámolási szabályokat, olvasható a Magyar Közlöny 2019/48. számában.

Az Alkotmánybíróság felhívja az Országgyűlést, hogy jogalkotói kötelezettségének 2019. június 30-áig tegyen eleget.

Az Alkotmánybíróság a kéményseprő-ipari tevékenységről szóló 2015. évi CCXI. törvény 10. § (1) bekezdés b) pontja és (6) bekezdése megsemmisítésére irányuló indítványt elutasította, a kéményseprő-ipari tevékenységről szóló 2015. évi CCXI. törvény egészének megsemmisítésére irányuló indítványt visszautasította.

A Kéményseprők Országos Szakszervezete a héten a következőt közölte az Országos Sajtószolgálattal: „Az AB szerint rendben van az új kéményseprő-ipari törvény módosítása de hiányos. Álláspontjuk szerint a korábbi vállalkozókat kártalanítani lett volna szükséges a törvény módosítás során.

A Kéményseprők véleménye ezzel szemben az, hogy egyes vállalkozásnak, akik végig trükközték a rezsicsökkentést, nemhogy kártalanítást, sokkal inkább kártérítést kellene fizetniük mindazért ami okán a kormánynak be kellett avatkozni 2015 év végén az áldatlan állapotok megfékezésére.

Fontos hangsúlyozni, hogy az érintett vállalkozások több évtizeden keresztül teljesen monopolhelyzetben tevékenykedhettek, az új törvény pedig senkinek nem tiltotta meg a tevékenység gyakorlását csak szabaddá tette a piacot, lehetőséget adva az érintett állampolgároknak arra, hogy maguk választhassák meg, hogy kivel kívánják a kéményseprést elvégeztetni a jövőben.

A jelenleg hatályos törvény valójában nem makulátlan, de minden törvény annyit ér, amennyit betartanak, betartatnak belőle” – zárul a szakszervezet közleménye.

Forrás: adozona.hu