Milyen időszakra jár a vasárnapi pótlék az Adózóna olvasójának cégénél, ha háromműszakos (8 órás) munkarendet vezetnek be a jelenlegi helyett? Dr. Kéri Ádám ügyvéd válaszolt.

A kérdés konkrétan így szólt. "Cégünk szeretne háromműszakos (8 órás) munkarendet bevezetni. Jelenleg kétműszakos munkarendet alkalmazunk, működésünk eléri a heti 80 órát, vasárnapra is beoszthatók a munkavállalók, illetve háromhavi munkaidőkeretet alkalmazunk. Az éjszakai műszak az egyik esetben vasárnap 22 órakor kezdődne, és hétfőn 6:20-ig tartana, ilyenkor ezt a napot lehet hétfői munkanapnak minősíteni? A 22-24 óra közötti időszakra meg kell-e adni a vasárnapi 50 százalékos pótlékot? Ha a munkavégzés vasárnap 21:20-tól kezdődne (a tömegközlekedést figyelembe véve), és hétfőn 5:40-ig tartana, abban az esetben lehetne-e hétfői munkanapnak minősíteni ezt a napot? Ha nem lehet hétfői munkanapként figyelembe venni, akkor vasárnapi munkanap szerint kell kezelni? Ilyenkor milyen időszakra jár a vasárnapi pótlék? A 21:20-24 óra közötti időszakra vagy mind a 8 óra munkaidőre?"

Jelenleg ez a hatályos szabály:

  1. § (1) Munkanap: a naptári nap vagy megszakítás nélküli huszonnégy óra, ha a munkarend alapján a beosztás szerinti napi munkaidő kezdete és befejezése nem azonos naptári napra is beosztható.

(2) Az (1) bekezdésben foglaltak megfelelően irányadók a heti pihenő- vagy a munkaszüneti nap meghatározása tekintetében is, azzal, hogy a hét és huszonkét óra közötti tartamot heti pihenő- vagy a munkaszüneti napnak kell tekinteni.

(3) Hét: a naptári hét vagy megszakítás nélküli százhatvannyolc óra, ha a munkarend alapján a beosztás szerinti napi munkaidő kezdete és befejezése nem azonos naptári napra is beosztható.

A munkáltató megállapíthatja tehát azt, hogy a munkanap 22 órától 22 óráig tart és nem 0-24 óráig. Ebben az esetben valóban 22 óra után már munkajogilag hétfőről beszélünk, melyre tekintettel vasárnapi pótlék nem jár.

Nincsen akadálya annak sem, hogy 21.20-kor kezdődjön az egyik műszak. Amennyiben a munkáltató 22-22-ig tekinti  munkanapnak a napot, abban az esetben 40 percre jár vasárnapi pótlék. A szabály ugyanis csupán annyit mond, hogy "7-22 óráig nem lehet hétfő".

Vasárnapi pótlék egyebekben csak akkor jár, ha az Mt. 140. §-ban nevesített feltételek fennállnak, azaz, ha a vasárnapi munkavégzés nem rendelhető el más jogcímen is (megszakítás nélküli működés, rendeltetésénél fogva vasárnap is működő munkáltató vagy munkakör stb). Ezt is kísérjék figyelemmel!

Forrás: adozona.hu