Ha műtét előtt rakja el az orvos, bűncselekménynek számít, ha pénzt fogad el az ellátásért. Nem büntetendő viszont, ha csak az eljárás után kerül a zsebbe a boríték. Efféle érdekes büntetőjogi anomáliákra hívja fel a figyelmet az MTA-TK Jogtudományi Intézetének társadalomkutatókból és jogtudósokból álló – Hollán Miklós vezette – kutatócsoportja.

A kutatók tavaly októberben végeztették el a Mediánnal a felmérést 1200 fős, a magyar lakosságra reprezentatív mintán. Arra voltak kíváncsiak, hogy a válaszadók ismerik-e a jogszabályi kereteket a médiában gyakran előforduló bűncselekményekkel kapcsolatban. A kérdések a hálapénz elfogadhatóságán kívül egyebek mellett a vagyon elleni bűncselekmények büntethetőségi korhatárára, a közhivatalnokoknak adott ajándékok büntetendőségére, a szexuális visszaélések, a prostitúció, illetve az állatkínzás szabályozására és annak ismeretére vonatkoztak.

A hálapénz esetében csak a megkérdezettek harmada tudta, hogy vagyoni előny műtét előtti elfogadása bűncselekmény, azzal pedig a résztvevők fele volt tisztában, hogy az amúgy ingyenes ellátásra jogosult beteget nem lehet fizetésre felszólítani.

Ha azonban a beteg a műtét után önként fizet, a hálapénz elfogadása nem számít bűncselekménynek – ezt a megkérdezettek 71 százaléka jól tudta.

Mint a kérdőívekből kiderült, a válaszadók több mint fele a hálapénz utólagos elfogadását is büntetné.   

Az adatokat a kutatócsoport folyamatosan dolgozza fel, az eredményeket az idei év során közlik – mondta el a Qubit kérdésére a kutatócsoport munkájában szociológusként tevékenykedő Venczel Tímea. Részletesebb eredményeket eddig csak a hálapénzről hoztak nyilvánosságra. A jövőben viszont az is kiderül majd, mennyire vannak tisztában a magyarok azzal, hogy ma már bűncselekménynek számít, ha egy kutyát kiraknak az út szélén, viszont nem számít bűncselekménynek, ha egy 16 éves fiatal egy 13 éves kiskorúval bármilyen szexuális kapcsolatot létesít. 

Forrás: qubit.hu