A fideszes többségű nyíregyházi közgyűlés három ellenzéki képvsielője a mai ülésre határozati javaslatot nyújtott be, melynek célja az lett volna, hogy – ahogy az már több városban is megvalósult – a 100%-os önkormányzati tulajdonban álló cégek ne alkalmazzák a rabszolgatörvényt – írja a Mérce.

A törvény lehetővé teszi, hogy:

  • 250 óráról 400 órára emelkedjen az egy évben elrendelhető túlóra mértéke,
  • 1 évről 3 évre növekedjen a munkaidőkeret maximális időtartama,
  • 12 hónap átlagában heti 48 órára emelkedhessen a rendes munkaidő.

Azt is szeretnék, hogy a képviselő-testület ne csak az önkormányzati, hanem minden, Nyíregyházán bejegyzett, illetve működő cégnek javasolja, ne alkalmazzák a rabszolgatörvényt munkavállalóikon. A képviselők emellett azt is kérik, hogy a képviselő-testület forduljon a területileg illetékes országgyűlési képviselőhöz, kérve, hogy terjessze az Országgyűlés elé a rabszolgatörvény visszavonását.

Félő, hogy a törvényben olyannyira kihangsúlyozott, a túlórák vállalásával kapcsolatos „önkéntesség” a valóságban nem érvényesülhetne, hiszen egy megfélemlített munkavállaló nem meri majd kockáztatni az állását, és igent mond a kikényszerített túlórára

– érvelnek a képviselők az előterjesztett javaslatban.

Hiába azonban az ellenzékiek minden próbálkozása, a napirend megszavazásánál a helyi Fidesz frakcióvezetője, dr. Adorján Gusztáv felvetésére levették a napirendről a rabszolgatörvény elleni javaslatot.

Emiatt napirend előtt a három képviselő, Lengyel Máté (Jobbik), Hunyadi János (DK) és Lövei Csaba (független) képviselő kárhoztatta a fideszes képvsielők döntését, a nyíregyházi munkavállalók érdekére hivatkozva.

Kovács Ferenc polgármester ezt pártpolitikai propagandának nevezte, szerinte ennek nincs helye a város dolgai között, a törvényeket pedig végre kell hajtani. A polgármester mondandója után a testületi ülés további részében nem adott szót a három ellenzéki képviselőnek.

A javaslatot benyújtó ellenzéki képviselők egyébként a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 3:112. § (3) bekezdésére hivatkoznak, mely szerint

Egyszemélyes gazdasági társaságnál az egyedüli tag az ügyvezetésnek utasítást adhat, amelyet a vezető tisztségviselő köteles végrehajtani.

És mivel a 100%-os önkormányzati tulajdonban álló gazdasági társaságokban az önkormányzat az egyedüli tag, lehetősége van arra, hogy a munkavállalók érdekeinek szem előtt tartásával utasítsa ezen cégek munkáltatói jogait gyakorló vezetőit, hogy az önkormányzati cégek ne éljenek a rabszolgatörvénnyel.

Amellett viszont, hogy több önkormányzat megszavazta már, hogy nem alkalmazza a rabszolgatörvényt, három megyei kormányhivatal is szembeszállt a rabszolgatörvényt tiltó önkormányzati határozatokkal, illetve több önkormányzatban élből elutasították a dolgot, a legérdekesebb helyzet pedig minden bizonnyal Hódmezővásárhelyen áll fent.

Forrás: Mérce

 


Ha Te is szeretnél a rabszolgatörvény ellen tiltakozni a Facookon és szeretnél egy ilyen keretet a profilképedre, akkor:
1. kattints a profilképedre
2. kattints a "keret hozzáadására"
3. írd be a keresőbe, hogy "Stop rabszolgatörvény"
4. húzással igazítsd a kívánt helyre
5. add meg, mennyi ideig akarod használni
6. fogadd el a változtatásokat

Eseménynaptár

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ