Menetrendi módosításokról, az utánpótlásfoci támogatásáról, valamint a könyvtár igazgatói pályázatának újbóli kiírásáról is döntöttek a képviselők a Veszprém városi közgyűlés csütörtöki ülésén – írja a veol.hu.

Az ülés elején bejelentették, a Demokraták Veszprémért képviselőcsoport MSZP–DK–Párbeszéd néven működik tovább, míg Forgóné Kelemen Judit, aki a közelmúltban kilépett a Jobbikból, független képviselőként folytatja a munkát a közgyűlésben.

Nem szavazta meg a testület többsége az ellenzéki képviselők által benyújtott indítványt. Az indítvány azt kérte volna az önkormányzati cégektől, hogy

ne alkalmazzák a Munka törvénykönyve decemberi módosítását.

Porga Gyula (Fidesz–KDNP) polgármester elmondta, öt gazdasági társaság van a város 100 százalékos tulajdonában, ezek közül kettőben kollektív szerződéssel dolgoznak a munkavállalók, rájuk nem vonatkozik a módosítás. A városi tévénél kötetlen munkaidőben dolgoznak a munkatársak, a Csarnok Kft.-nél és a Veszprémi Programirodánál pedig nincsenek túlórák.

A vitában szót kért és kapott Guzslován Gábor, a Vasas Szakszervezet helyi vezetője, aki arról beszélt, a túlóratörvény munkavállaló-ellenes, mert kiszolgáltatja a dolgozókat a munkaadóknak.

Gerstmár Ferenc (LMP) arról érdeklődött, hogy áll a Csererdő talajszennyezettségének feltárása és kármentesítése. Porga Gyula elmondta, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő vizsgálókutak segítségével gyűjt mintákat, várhatóan 2020-ra lehet végleges eredmény a szennyezésről és a kármentesítés terveiről.

Hartmann Ferenc (MSZP– DK–Párbeszéd) frakcióvezető azt kérdezte, mit tesz az önkormányzat az ÉBH Észak-balatoni Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. legnagyobb tulajdonosaként a társaság saját tőkéjének visszapótlása és veszteségeinek kompenzálása érdekében. Porga Gyula elmondta, az NHKV a 2017-es veszteség nagy részét kompenzálta, a fennmaradó 200 milliós hiány kiegyenlítéséről februárban születhet döntés.

A képviselők döntése nyomán több menetrendi módosítás lép életbe februártól, amelyeket a V-Busz Kft. a működés tapasztalatai és az utasok jelzései alapján készített.

A közgyűlés arról is határozott, hogy az önkormányzat évente 17 millió forinttal támogatja a Veszprémi Foci Centrum Utánpótlás Sportegyesületet 2022 végéig. Felhatalmazta a képviselő-testület a közjóléti bizottságot, hogy írja ki újra a megyei könyvtár igazgatói pályázatát, miután a beadási határidőig nem érkezett jelentkezés. A korábbi igazgató, Pálmann Judit 2018. december 31-i hatállyal mondott le a posztról.

Támogatták a képviselők Mészáros Zoltán vezérigazgatói kinevezésének 2019. december 31-ig való meghosszabbítását a Veszprém–Balaton 2023 Zrt. élén, a kinevezésről a társaság – amelynek csaknem negyedrészben az önkormányzat a tulajdonosa
– igazgatósága dönt.

Forrás: veol.hu