A testület öt igen szavazattal, 16 nem ellenében elutasította a napirendet, így a tárgyalás el sem kezdődött – írja a Kisalföld.

 Mindössze egy percig tartott a győri közgyűlés pénteki rendkívüli ülése, amelyet Borkai Zsolt polgármester (Fidesz–KDNP) hat ellenzéki képviselő – Neupor Zsolt és Glázer Tímea (Demokratikus Koalíció), Fodor Roland (Jobbik), valamint Pollreisz Balázs, Juhász István és Varga Márk (Magyar Szocialista Párt) – kezdeményezésére hívott össze.

A testület öt igen szavazattal, 16 nem ellenében elutasította a napirendet, így a tárgyalás el sem kezdődött.

Emiatt a hallgatóság közül többen kiabálni kezdtek, többek között azt, hogy

Szégyelljétek magatokat!.

Az ellenzéki képviselők előterjesztésükben azt javasolták:

a közgyűlés utasítsa az önkormányzat 100 százalékos tulajdonában álló gazdasági társaságainak vezető tisztségviselőit, hogy a rendkívüli munkaidőre vonatkozó szabályok alkalmazása során a naptári évenként 250 óra – kollektív szerződés esetén 300 óra – rendkívüli munkaidőt ne lépjék túl „önként vállalt túlmunka” megnevezéssel sem, valamint 12 hónapnál hosszabb munkaidőkeretet ne alkalmazzanak

A villámgyors ülés után a városháza folyosóján sajtótájékoztatót tartott Pollreisz Balázs, Glázer Tímea, Neupor Zsolt, valamint két közgyűlésen kívüli párt helyi elnöke, Jenei Ferenc (Lehet Más a Politika) és Hegedűs Ákos (Momentum). (Fodor Roland betegség miatt volt távol.) Azt hangsúlyozták, hogy az általuk rabszolgatörvénynek nevezett jogszabály – A munka törvénykönyve tavaly decemberi módosítása – elől a Fidesz és Borkai Zsolt gyáván megfutamodott. Hozzátették: az ellenállást folytatják, s remélik, hogy meghátrál a kormány.

Borkai Zsolt polgármester a Kisalföld kérdésére azt mondta: a győri közgyűlésnek nem feladata országos politikai ügyekkel foglalkozni, többek között ezért szavazták le a napirendet. Megjegyezte, hogy az ellenzéki képviselők valószínűleg a Munka Törvénykönyve mellett a győri önkormányzat szervezeti és működési szabályzatát sem ismerik, amely kimondja, hogy az önkormányzati cégek vezetőit a polgármester utasíthatja, és nem a közgyűlés.

Forrás: Kisalföld