A XX. kerületi önkormányzat képviselő-testülete úgy döntött: nem fogja alkalmazni „a rabszolgatörvényt az önkormányzat cégénél és felkérte a pesterzsébeti munkáltatókat, hogy ők se alkalmazzák azt”. A Demokratikus Koalíció közleménye szerint a döntéshez szükséges többséget a DK, az MSZP, a Párbeszéd képviselői és egy független szavazatával biztosították – olvasható az Index cikkében.

Ezzel Pesterzsébet csatlakozott azokhoz a települési önkormányzatokhoz, amelyek vállalják, hogy a saját cégeiknél nem alkalmazzák a 400 órás, a túlóratörvény biztosította lehetőségeket.

Korábban Szeged és Salgótarján, Dombóvár és Szombathely képviselőtestülete támogatta az önkéntes moratóriumot.

Székesfehérváron is napirendre került a kérdés a legutóbbi képviselőtestületi ülésen.

A Fejér megyei Hírlap tudósításából kiderült, hogy a túlóratörvény rendelkezését itt némi módosítással, de

megszavazták, azonban nem teljesen úgy, ahogy más, ellenzéki városokban.

A megyei kormány-közeli lap beszámolója szerint a kérdéses ügyet 18. napirendi pontként, ”a város demokratikus hagyományai iránti tiszteletből vették napirendre”. így kerekedhetett vita az MSZP-s Márton Roland és a DK-s Ráczné Földi Judit előterjesztéséből.

A tudósítás szerint az ellenzékiek „azt indítványozták, hogy a közgyűlés bojkottálja a 100 százalékban a város tulajdonában álló gazdasági társaságoknál a Munka Törvénykönyvének azon módosításának bevezetését, amely lehetővé teszi az évi 400 óra túlórát”.  A képviselői felszólalások után Cser-Palkovics András polgármester azt mondta, „az előterjesztés mögül teljességgel hiányoznak a tények. Az előterjesztők felelőssége, hogy a határozati indítvány szükségességét megindokolják, de a két ellenzéki képviselő még azzal sem volt tisztában, hogy egyáltalán hány cége van a megyeszékhely önkormányzatának, nem hogy azzal, az illető gazdasági társaságoknál mi a gyakorlat, és azok mit terveznek”.

Ezután fideszes módosító indítványt nyújtottak be, amit a közgyűlés 16 igen és három nem szavazattal elfogadott úgy, hogy „az önkormányzati cégeknél a korábbinál több túl­órát csak a dolgozó beleegyezésével lehet elrendelni, s azt, aki nemet mond, hátrányt nem érheti.”

Forrás: Index