A Liga Szakszervezetek nem támogatnak olyan megmozdulást, amin politikusok is részt vesznek – olvasható a 24.hu-n.

 A kormány közlönye, a Magyar Idők „Senkit nem érint a négyszáz óra túlóra” címmel állítja, valótlanságokat állítottak a „rabszolgatörvényező” szakszervezetek. Mindezt a Liga Szakszervezetek elnökének közlésére hivatkozva teszik: Mészáros Melinda azt mondta a lapnak, hogy „munkajogilag már nem lehetséges, hogy az év utolsó napjáig 400 órát túlórában ledolgoztassanak azokkal a munkavállalókkal, akikkel eddig nem írattak alá szerződésmódosítást”.

Mészáros azt mondta, felmérést készítettek tagjaik körében, hogy kiderüljön, mennyire vált gyakorlattá a túlóratörvény alkalmazása.

Habár még nem érkeztek vissza mindenhonnan a válaszok, az látszik, a munkáltatók nem kérték a kollektív szerződésben a munkaidőkeret emelését akár három évre, de a korábbi szabályozás alapján kötött kollektív szerződések módosítására sem történtek megkeresések

– áll a cikkben.

Azt hozzáteszik azért, hogy

a jelzések alapján a dolgozók továbbra sem tartják elfogadhatónak a munka törvénykönyve módosítását, mivel attól tartanak, hogy a későbbiekben, akár jövőre a munkáltatók már kihasználják a jóval magasabb túlórakeret nyújtotta lehetőséget.

A Liga elnöke sietett leszögezni: nem támogatnak semmilyen megmozdulást, amelyen politikai pártok vagy azok képviselői is részt vesznek.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség egyáltalán nem látja ennyire elfogadhatónak a helyzetet, ők kedden adták át sztrájkköveteléseiket a kormánynak, amelynek része a túlóratörvény visszavonása, a béregyenlőtlenségek csökkentése, a sztrájkjog újraszabályozása és a rugalmasabb nyugdíjba vonulási rendszer.

Kordás László elnök arról is beszélt, hogy a sztrájkhajlandóság felmérése után indulhat a munkabeszüntetések előkészítése.

Forrás: 24.hu