Az tudott, hogy januártól nem kell szociális hozzájárulási adót fizetni a saját jogú nyugdíjas dolgozók után, és a bérükből sem kell járulékokat levonni, csupán a személyi jövedelemadót, 15 százalékot. Abban viszont volt némi bizonytalanság, hogy be kell-e jelenteni a NAV-nak a különböző helyeken foglalkoztatott saját jogú nyugdíjasokat. Ebben a a kérdésben az elmúlt fél évben többször is volt változás, hívta fel a 24.hu figyelmét Ruszin Zsolt adószakértő.

Először nyáron született egy rendelet, hogy nem kell bejelenteni a nyugdíjas dolgozókat, majd októberben ezt felülírták, akkortól újra kellett. December 20-án ismét módosítottak, ennek értelmében január 8-ig mégiscsak ki kell jelenteni a már dolgozó nyugdíjas dolgozókat a NAV-nál.Ezt a tényt Ruszin Zsoltnak telefonon megerősítette Széll Zoltánné is, a NAV Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási Főosztályának szakmai főtanácsadója is.

Több tízezer nyugdíjas foglalkoztatóját érinti ez az adminisztratív kötelezettség.

Ráadásul nem mentesítették a bírságolás alól a kijelentési kötelezettséget. Azaz ha a munkáltató elmulasztja január 8-ig kijelenteni a nyugdíjasát, meg is büntethetik. Akár öt évvel később is, ha akkor derül ki. Értelemszerűen akik újonnan állnak nyugdíjasként munkába, azokat pedig nem kell majd bejelenteni a NAV-hoz.

Többet kereshetnek a nyugdíjasok

Az, hogy járulékokat nem kell fizetni, nem jelenti azonban azt, hogy a dolgozó idősek ellátás nélkül maradnának.

A nyugdíj mellett munkát vállaló személyeket ezentúl is minden olyan ellátás megilleti, amit eddig nyugdíjasként igénybe vehettek, ebben semmilyen változás nem lesz

– magyarázta a Magyar Időknek a pénzügyminiszter-helyettes.

Tállai azt is kiemelte, hogy mivel járulékokat nem kell levonni a dolgozó nyugdíjas béréből, így többet kereshet, bruttó 100 ezer forintból 85 ezer forintot megkaphat, és egy év alatt ezzel plusz 168 ezer forint jövedelme keletkezhet.

Ruszin Zsolt ugyanakkor nem érti, hogy a 15 százalékos szja-fizetési kötelezettséget miért hagyták meg. Sokallja.

Elcsábulhatnak a munkáltatók

De mit jelent, mivel jár a bejelentési kötelezettség eltörlése? Csak a munkaviszony létesítése, a munkaszerződés lesz, ami hivatalos formában egymáshoz köti a munkáltatót és a nyugdíjast. Illetve a hatóságnál bő egy hónapig nyoma sem lesz a foglalkoztatásnak, amíg be nem kerül a nyugdíjas adata a bevallásba.

A munkáltatókat elgondolkodtathatja ez a felállás. Felmerülhet bennük, minek jelentsék be egyáltalán a nyugdíjast, minek vallják be a 15 százalék szja-t, és vonják le tőle. Különösen könnyen megfordulhat ez azok fejében, akik amúgy is svindliznek, mondjuk a pénztárgépbe nem mindent ütnek be, így van fekete pénzük a feketefizetésre.

Ruszin Zsolt szerint nem a valóságtól elrugaszkodott feltételezés, hogy, a bejelentési kötelezettség eltörlése a feketemunka irányába terelheti a nyugdíjasok foglalkoztatását. Szerinte várható, hogy bejelentés híján munkaviszonyt sem létesítenek majd jó páran a nyugdíjassal, inkább odaadják az szja-t is neki, feketén.

Adóellenőrzési ki kicsoda

A bejelentés hiánya érdekes helyzetet teremthet egy adóellenőrzés során.

Mi történik a kisboltban, ahol ott áll a pult mögött a nyugdíjas, akit amúgy nem kell bejelenteni? Vagy a nyugdíjasnak kinéző személy, akit be kellene jelenteni, de mégsincs? Ha nincs a dolgozónál nyugdíjszelvény, munkaszerződés, mi alapján fogja elbírálni az ellenőr, hogy nyugdíjas-e az illető, legálisan, vagy feketén foglalkoztatják-e? Elhiszi bemondásra, hogy szabályosan foglalkoztatott nyugdíjasról van szó? Vagy rögtön büntet?

Forrás: 24.hu