Dávid Ferenc az ATV Startban mutatott be egy aláírt szerződést, mely azt tartalmazza, hogy a munkavállalót az 5x12 órás munka után hatodik nap még 8 óra túlórára is behívják.

 Máris megjelentek a 400 túlórát tartalmazó szerződések, pedig még nem is lépett hatályba a törvény.

Dávid Ferenc közgazdász elmondta az ATV Start műsorában, hogy olvasott egy olyan szerződést, ami még nem volt aláírva, és tele volt szakmai hibákkal. Például olyan hibák voltak benne, hogy a túlórát 5 százalékos pótlékkal díjazták, miközben annak 50 százalékosnak kell lennie. Ez vélhetően csak elírás, bár több helyen is így szerepel, tette hozzá. A törvénnyel kapcsolatban azt tartja súlyosnak, hogy leginkább kisebb településeken fogják alkalmazni, ahol a munkavállalónak nincs lehetősége máshova menni, így kénytelen elfogadni a feltételeket.

Nem tud elmenni a gyerekéért a szülő?

A törvénymódosításban a túlóráztatás a komolyabb dolog, mert nagyon túlterheltté válhatnak a dolgozók

- magyarázta Dávid. A 36 hónap utáni kifizetés csak kollektív szerződéssel működhet, folytatta, és az a szakszervezetek által meggátolható, és ahol nincs szakszervezet, ott meg sem köthető. A 400 óra szakszervezet nélkül a munkáltató utasítására is kiterjeszthető - közölte. Nagy gondot jelenthet az is - mivel a túlóráztatás váratlanul is elrendelhető -, hogy olyan is előfordulhat, hogy a dolgozó nem mehet el a gyerekért az iskolába, vagy nem maradhat otthon vele, ha beteg, jegyezte meg.

Ahol van szakszervezet, ott védettebbek a kollegák, ahol nincs, ott nehéz a helyzet

- jelentette ki Dávid Ferenc. A kisebb magáncégeknél nincs szakszervezet, ott a munkáltató gyakorlatilag azt csinál, amit akar. De ha van egy 100-150 fős cég, ott javasolta, hogy feltétlenül alakítsanak szakszervezetet.

68 óra munka egy héten 

A közgazdász bemutatott egy másik, már aláírt szerződést, mely azt tartalmazza, hogy

68 órát kell dolgoznia egy hét alatt a munkavállalónak, olyan formában, hogy 5x12 órát dolgozik, és a hatodik napon még 8 órára behívható túlórázni.

Ez egy Békés megyei kisváros üzeménél található, amely a kormánnyal ilyen stratégiai megállapodást köthetett, tudtuk meg. Ez a kisváros egyébként 4500 fős, maga a cég telephelye többszáz fős, így a munkavállalónak nincs is lehetősége máshova menni dolgozni- tette hozzá.

Sztrájk

A tervezett sztrájkkal kapcsolatban Dávid Ferenc elmondta, hogy az okozott kár felmérhetetlen egyelőre.

A lényege, hogy minél kevesebben vegyenek részt, minél nagyobb kárt okozva. Említett egy példát is, miszerint a MÁV-nál például 38 ezer ember dolgozik, és ha a 3 ezer mozdonyvezető sztrájkol csak, ők így is meggátolják a 38 ezer ember munkavégzését, akik akarnának dolgozni, de nem tudnak, mert a mozdonyok állnak. Ezzel jóval kisebb kárt okoz magának a MÁV, mert nem kell a sztrájkalapból fizetni a munkát, magyarázta a közgazdász. Egyébként úgy lehet hatásos a sztrájk, ha van egy belső támogatottsága, legalább 50-70 százalékos, hogy megindíthassák, azonkívül nagyon fontos a társadalom szimpátiája is, jelentette ki Dávid Ferenc.
 
Forrás: atv.hu