A pótlékokat pedig 36 hónapon belül köteles kifizetni a munkáltató - kaptunk egy szerződésmódosítást a rabszolgatörvény jegyében. A munkáltató eddig is 250 óra túlórát írt elő, a gyerekeket többször nem tudták emiatt időben elhozni az óvodából – olvasható a HVG-ben.

Olvasónk küldött el egy szerződésmódosítást, amely 2019. január 1-jétől lépne érvénybe egy kelet-magyarországi cégnél.

A módosításban 400 megengedett túlóra szerepel, melyet a munkáltató saját jogkörben rendelhet el.

5 százalékos pótlékkal jutalmazzák a túlórát, amit pénzen vagy szabadidőben lehet kifizetni.

A túlórapótlékot a törvényi rendelkezéseknek megfelelően az elrendelt túlórák teljesítését követően 36 hónapon belül köteles kifizetni.

Olvasónk azt írja, egy nyírségi kisvárosban élnek, ahonnét nem tudnak elköltözni, mert nem kapnak elég pénzt a családi házukért, amiből egy nagyobb városban másik lakást tudnának venni. Négy éve dolgozik a módosítást belengető cégnél, eddig 250 óra túlóra volt előírva. „Emiatt ősszel háromszor késtünk az óvodából délután. Az óvoda vezetője közölte, legközelebb a gyámügyet értesíti.” A nagyszülőkre nem tudnak számítani a gyerekek elhozásánál - 2019-től pedig még több bonyadalmat okozhat a megnövelt túlóra.

A többlettúlóráról szóló törvényt még alá sem írta Áder János köztársasági elnök, tehát még nem lehetne rá hivatkozni mint létező jogszabály.

Forrás: HVG