Eredményt értek el a szakszervezetek a rabszolgatörvénnyel kapcsolatban: csak kollektív szerződésben lehetne elérni azt a jövőben, hogy a 250 órát meghaladó túlmunka-keretet megváltoztassák – mondta el Mészáros Melinda, a LIGA szakszervezetek elnöke. Az egyeztetések hétfőn folytatódnak.

Komoly előrelépések történtek a munkavállalói érdekképviseletek és az úgynevezett rabszolgatörvényt benyújtó Kósa Lajos között

számolt be róla az atv.hu-nak a LIGA szakszervezetek elnöke. Mészáros Melinda elmondta: Kósa Lajos mellett a Pénzügyminisztérium képviselője is jelen volt, és ahogyan mesélte, sikerült feloldaniuk az elmúlt napok kommunikációs problémáit, amely a két oldal között volt észlelhető. Ami előrelépés:

rögzítették, hogy a 250 órát meghaladó túlmunka-keretet továbbra is csak kollektív szerződésben lehet megváltoztatni és felemelni.

A túlmunka mértékéről folytatódnak az egyeztetések. Mészáros Melinda azt mondta:

a 400 órás keret sem fix, egy alacsonyabb mértékre tettek javaslatot,

mint ahogyan a munkaidőkeret – amely jelenlegi 12 helyett 36 hónapra módosítanának, ami miatt sokan attól tartanak, hogy a munkaidőkeretben foglalkoztatottak túlóráját elég lenne háromévente elszámolni – mértékére és az elszámolási rendszerre vonatkozóan is hangzottak el javaslatok.

A LIGA szakszervezetek elnöke szerint

az előterjesztőben van szándék a javaslatok megfontolására, az egyeztetések pedig folytatódnak, hétfőn újból leülnek a felek.

Mészáros Melinda elmondta, intenzív napokra számít annak érdekében, hogy a parlament elé ne az a törvényjavaslat kerüljön, amit benyújtottak korábban.

Kedden egyébként, a Magyar Szakszervezeti Szövetség hirdetett országos tiltakozást december 8-ra a módosítás ellen. A szervezet elnöke, Kordás László akkor azt mondja, hogy elegük lett abból, hogy a parlament azelőtt tárgyalt a 400 óra túlmunka bevezetéséről, hogy egyeztetett volna az érdekképviseletekkel. Kósa Lajos, a javaslat egyik benyújtója viszont azt mondta, hogy nincs azzal probléma, hogy csak a parlamenti vita után egyeztetnek a szakszervezetekkel.

Forrás: ATV