A kormány azon elképzelése, hogy az éves túlórakeretet 25 százalékkal megemelje, egyszerre váltott ki elkeseredést és haragot az emberekből. Facebook-hozzászólások közül válogatott a zoom.hu.

Régen látott egységes közegbe terelte az érdekvédelmi szervezeteket a kormány túlóraemelési terve.

Mint beszámoltunk róla, a héten két fideszes politikus, Szatmáry Kristóf és Kósa Lajos önálló képviselői indítványként nyújtott be módosító javaslatokat a Munka törvénykönyvéhez. Ennek két markáns pontja, hogy a munkaidőkeretet egy évről – kollektív szerződés keretében – három évre növelnék. Emellett az egy évben kivethető túlóramennyiséget 250 óráról 400 órára emelnék. Miután a javaslatokat az említett módon terjesztették a ház elé, nem egyeztettek róla sem a munkaadókkal, sem a szakszervezetekkel.

Az érdekvédelmi szervezetek egyöntetűen igen indulatosan utasítják el a változtatási terveket.

A közlekedési dolgozók, többek között a Volán társaságok járművezetői már odáig mentek, hogy kijelentették, a túlórakeret 400 órára való emelése brutális következményekkel járhat. A növelés embertelen és a közlekedési ágazatban egyenesen életveszélyes – állítja a Közúti Közlekedési Szakszervezet.

Az emelésről szóló hírek alatti kommentelők sem igen kímélik a kormánypártot, s az ötletet.

Pláne azok után, hogy a Fidesz igencsak cinikusnak ható állásfoglalást tett közzé az elképzelésekkel kapcsolatban, amely szerint nem akarnak annak az útjába állni, hogy az emberek többet dolgozzanak.

„Most dolgoztam le a 250 óra túlórámat, de mit ne mondjak elég megterhelő volt ez is. Alig vártam, hogy leteljen. Ezek a 400 órát is ledolgoztatnák, ha lehetne… A kormány itt sír, hogy nem születik elég gyerek…örül az ember, ha este bedől az ágyba, a sok stressz, és az 5 perces ebédszünet még jobban rátesz egy lapáttal. Reggel 3:50-kor kelek, hogy 6 órára beérjek és 18:00 órakor végzek, ami azt jelenti, hogy este 7-kor érek haza. Aztán kelhetek megint. Semmire nincs idő. Mèg az kellene, hogy a férjemmel màr azt az 1-2 napot, amit hétvégén el tudunk tölteni együtt…azt is elvegyék. Vicc ez az ország” – fejtette ki részletesen a problémakört az egyik hozzászóló.

Ezen kívül is akad még szakmai vonalon tett vélemény: „…az az igazság, hogy ezeket az előírásokat sem tartják be a munkaadók. A másik, hogy a minszitériumokban 40 órás munkahét és napi 8 óra legyen a munkaidő? Hát ez mese, mert ott is sokkal több órát dolgoznak az emberek.

Én az egyik kormányszervezetnél dolgoztam, de bizony sokkal több órát, és ezért nem fizettek túlórát, nem adtak szabadidőt, Csak az számít, hogy határidőre készen legyen a munka.

Van, aki egyszerűen a kormány cinikusnak tetsző hozzáállását firtatja: „Családok éve mi????”, és akad, aki Németh Szilárd, szüljük tele az országot szlogenjére emlékeztet: „mikor lessz a sok gyerekre idejűk???? mert a gyerek az kellene!!!!!!”

Az elképesztő mennyiségű gyalázkodás között azért akad, aki visszafogottabb és csupán annyit jegyez meg:”… CSAK MEGÉLNI SZERETNÉNEK ! ! !”

„Nagyferó, a Nemzet Patkánya új dala:” Húsz óra munka,2 óra pihenés,2 óra b@szogatás” – gondolta újra a Beatrice egykori slágerét egy önjelölt dalszövegíró.

Forrás: zoom.hu