Az Európai Parlament megkezdheti a tárgyalásokat a Tanáccsal a foglalkoztatásra vonatkozó új szabályokról, amelyek többek között kitérnek a próbaidő hosszúságára és a munkaidőre.

A szabályok arra is kitérnek, hogy az új alkalmazottak, köztük azok, akiknek nem hagyományos a munkájuk, pontosabb információt kapjanak a munkahelyi kötelezettségeikről és jogaikról. A jelentés szerzőjét, Enrique Calvet Chambont (liberális, spanyol, képünkön) az Európai Parlament sajtósai kérdezték az újdonságokról.

– A munkakerőpiacon a digitalizáció a foglalkoztatás új és nem szokványos formáit hozta magával. Melyek az előnyei és hátrányai ennek a változásnak?

– Az új technológiák és a digitalizáció miatt a foglalkoztatás új formái jöttek létre, egyben másképp gondolunk a munka fogalmára is. Ráadásul a munkaerőpiacot is próbára teszik a változások, különösen a munka törvénykönyve és a szociális biztonság szempontjából.

Viszont sok előny is származik belőle, például a rugalmasabb, kreatívabb foglalkoztatási formák létrejötte, amelyhez könnyebb alkalmazkodni. Világosan látszik, hogy

Európa elutasítja a munkavállalók kizsákmányolását és szociális védelmének hiányát, főként azokét, akik nem a szokványos módon végzik a munkájukat.

Ez a fő cél: elérni a rugalmasság és a védelem közötti egyensúlyt.

– Az új üzleti modelleknek köszönhetően nem mindig világos, hogy egy munkavállaló alkalmazott vagy egyéni vállalkozó. Az új szabályok az olyan kezdeményezésekre is érvényesek lennének, mint az Uber vagy a Deliveroo?

– Az új szabályok olyan dolgozókra vonatkoznak, akik alkalmazottként dolgoznak, valaki irányítása alatt. De más típusú munkavállalókra is szeretnénk kiterjeszteni a javaslatban foglaltakat, hiszen ők azok, akik inspirálták ennek a jelentésnek a létrejöttét.

Ami az egyéni vállalkozókat illeti, a parlament határozottan el akarja különíteni a valódi egyéni vállalkozókat azoktól, akik ezt a státuszt önkéntesen vállalták. A Tanáccsal való tárgyalások során ezt az álláspontot képviselem majd.

– A jelenlegi szabályokhoz képest melyek lesznek a főbb változások?

– A legnagyobb újdonság, hogy az új szabályok egy általános minimum szociális jogot biztosítanak Európa-szerte mindenkinek. Ez lehet az első lépés egy, az európai munkaerőpiacról szóló keretszabály felé vezető úton.

További újdonság még a próbaidő hosszának korlátozása, amely nem lehet hosszabb hat hónapnál;

a jog ahhoz, hogy egy időben több munkáltatónak is lehessen dolgozni, ha nem összeférhetetlenek a pozíciók; a munkaidőn belüli ingyenes tréningekhez való jog; illetve a kiszámítható munkahelyi körülményekre vonatkozó garanciák azoknál a munkáknál is, amelyek természetüknél fogva nem igazán kiszámíthatóak.

Forrás: uzletem.hu