Néhány napja tették közzé a Pénzügyminisztérium tájékoztatóját a munkaügyi és a munkavédelmi ellenőrzés 2019. évi irányelveiről.

A Rátkai Ügyvédi Iroda munkajogi blogja kétrészes cikksorozatának első részében ismertetik, mely területekre fókuszál a munkaügyi ellenőrzés 2019-ben.

A munkaügyi ellenőrzés során továbbra is kiemelt feladat lesz a munkaszerződés, illetve az adóhatósági bejelentés nélküli foglalkoztatás (feketemunka) feltárása. Szintén hangsúlyos lesz a munkavállalók munkabérhez, valamint pihenőidőhöz, éves fizetett szabadsághoz való jogai érvényesülésének vizsgálata, amelynek részét képezi az is, hogy az ezekhez kapcsolódó, valóságnak megfelelő munkaidő-nyilvántartásra vonatkozó jogszabályok megtartása hatósági ellenőrzésre kerüljön.

A 2019. évben várható munkaügyi ellenőrzések legalább 10 százaléka el fogja érni a személy- és vagyonvédelem (a TEÁOR szerint ennek elnevezése:

„Biztonsági, nyomozói tevékenység”) területén működő munkáltatókat.

Ezen túlmenően az úgynevezett „egyéb ágazatok” területén működő munkáltatók is számíthatnak ellenőrzésre, hiszen az éves ellenőrzések 15 százaléka fogja ezen cégeket érinteni. Ilyen ágazatnak minősülnek például

a villamosenergia- vagy gázellátás, a légkondicionálás; az információ, kommunikáció; a pénzügyi, biztosítási tevékenység; az ingatlanügyletek; az adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenységek; az oktatás; a humán-egészségügyi, szociális ellátás, továbbá a művészet, szórakoztatás, szabadidős ágazatok.

A fenti ellenőrzési célcsoportokon kívül a munkavállalók rendezett jogviszonyának biztosítása és a legális (adózó) munkahelyek számának növelése érdekében, bejelentés nélküli foglalkoztatás feltárása esetén a munkáltatók legalább 80 százalékát érintően kell vizsgálni - utóellenőrzés keretében - a korábbi jogsértést megállapító döntés gyakorlati végrehajtását.

Forrás: uzletem.hu