Cégünknél átszervezést hajtanak végre, melynek kapcsán egyrészt munkaköröket vonnak össze, illetve szüntetnek meg teljesen, és új területeket hoznak létre. Két és fél éves gyermekemet egyedül nevelő apa vagyok, gyermekem másfél éves kora óta ismét aktív állományban dolgozom és érdekelne, hogy nyújt-e nekem bármilyen védelmet a Munka Törvénykönyve? Dr. Goda Mark Ügyvéd és munkajogi szakjogász írása a munkajogportal.hu-n.

 A Munka Törvénykönyve a gyermeküket egyedül nevelő apáknak a gyermek 3 éves koráig ugyanazt a védelmet nyújtja, mint az anyáknak.

Ha az apa már dolgozik, tehát nincs fizetés nélküli szabadságon, akkor abszolút felmondási védelem, vagyis felmondási tilalom már nem érvényesül, de bizonyos felmondási korlátozások viszont alkalmazandóak.

Ha a munkáltató a gyermekét egyedül nevelő apa munkaviszonyát a gyermek három éves kora előtt kívánja megszüntetni felmondással a munkáltató működésével összefüggő okból (pl. átszervezés miatt), úgy a mu

nkáltatónak vizsgálnia kell, hogy nincs-e a munkavállaló által betöltött munkakörhöz szükséges képességnek, végzettségnek, gyakorlatnak megfelelő betöltetlen másik munkakör, melynek betöltését felajánlhatná a munkavállalónak. A munkáltató ezt követően

a gyermekét egyedül nevelő apa munkaviszonyát csak abban az esetben szüntetheti meg, ha nincs ilyen felajánlható munkakör (nyitott pozíció) vagy a munkavállaló az e munkakörben való foglalkoztatásra irányuló ajánlatot elutasítja.

A munkavállalónak döntése során mérlegelnie kell azt is, hogy ha van is ilyen felajánlható munkakör, de annak a betöltése például alacsonyabb alapbérrel jár, mint amilyen alapbérben a munkavállaló jelenleg részesül, úgy a munkáltató természetesen nem köteles az új munkakört a jelenlegi, azaz magasabb alapbérrel felajánlani. Ha a munkavállaló a felajánlott munkakört elfogadja, akkor ezzel együtt adott esetben elfogadja a munkakörhöz párosuló alacsonyabb alapbért is. A munkáltató munkakör felajánlási kötelezettsége kizárólag a munkavállaló munkavégzési helyére terjed ki. Ez azt jelenti, hogy ha a munkavállaló munkaszerződés szerinti munkavégzési helye például Győrben van, de a munkáltató rendelkezik más városokban is telephelyekkel, akkor a munkáltató nem köteles azt vizsgálni, hogy például a szegedi vagy a pécsi telephelyen van-e felajánlható munkakör, illetve ha lenne is, akkor annak betöltését nem köteles a munkavállalónak felajánlani.

Forrás: munkajogportal.hu

Hozzászólok a Facebookon

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!