Katás egyéni vállalkozó, aki egy kft.-ben tulajdonos, de nem ügyvezető, és a személyes közreműködésért díjazásban nem részesül, lehet-e főállású katás? Ugyanez a személy végezhet-e alkalmi munkavállalóként munkát ebben a kft.-ben? Olvasói kérdéseire dr. Radics Zsuzsanna tb-szakértő válaszolt az Adózóna oldalán.

 Ha a tag a kft.-ben személyesen közreműködik, és erre nem munkaviszony, nem megbízási jogviszony keretében kerül sor, akkor az 1997. évi LXXX. törvény alábbi szabálya alapján társas vállalkozónak minősül:

Tagsági jogviszonyban társas vállalkozó a tag, aki a korlátolt felelősségű társaság, ha a társaság (ideértve ezen társaságok előtársaságként történő működésének időtartamát is) tevékenységében ténylegesen és személyesen közreműködik, és ez nem munkaviszony vagy megbízási jogviszony keretében történik (tagsági jogviszony).

A hatályos szabály alapján nem lesz főállású a kisadózó, ha a kisadózó vállalkozáson kívül más vállalkozásban nem kiegészítő tevékenységet folytató vállalkozónak minősül.

Ebben a többes jogviszonyban az alábbiak szerint kell fizetni a közterheket a társas-, illetve a kisadózó egyéni vállalkozásban:

Társas vállalkozás: A társas vállalkozó megfizeti a tb közterheket legalább az úgynevezett minimális tb-alapok után, azaz 8,5 százalék egészségbiztosítási- és munkaerő-piaci járulék alapja havonta legalább a minimálbér másfélszerese, a 10 százalék nyugdíjjárulék alapja minimum a minimálbér, míg a vállalkozás a 19,5 százalék szociális hozzájárulási adót legalább a minimálbér 112,5 százaléka alapján fizeti meg.

(Minimálbér: havi 138 000 forint, legalább középfokú végzettséget igénylő tevékenység esetén pedig a garantált bérminimum, azaz havi 180 500 forint, középfokú végzettségnek minősül a szakmunkás-iskola is.)

A társas vállalkozó járulékfizetése alapján jogosulttá válik a társadalombiztosítási ellátásokra.

Ugyanakkor a kisadózó vállalkozó nem főállású kisadózóként havi 25 ezer forint tételes adót fizet.

Nem tudok olyan szabályról, amely kizárná azt, hogy a társas vállalkozó a személyes közreműködése mellett további feladatokat is végezzen a társaságban alkalmi munkavállalás keretében.

Forrás: Adózóna