Kollégám kínai szakmai kiállításon vesz részt szervezett út keretében, látogatóként. A kinntartózkodás időtartama egy hét, melyben van négy munkaszüneti nap is. Kell-e erre az időtartamra munkabért fizetni? A hétvégi kinntartózkodásra jár valamilyen juttatás a dolgozónak? – kérdezte az Adózóna olvasója. Dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogi ügyvéd szakértőnk válaszolt.

A munkaszerződésben rögzített munkavégzési helytől eltérő helyen történő munkavégzést munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatásnak nevezzük.

A munka törvénykönyve (Mt.) 53. paragrafusának (5) bekezdése e körben annyit ír elő, hogy a munkavállaló az ellátott munkakörre előírt, de legalább a munkaszerződése szerinti alapbérre jogosult.

Napidíjfizetési kötelezettsége a munkáltatónak csupán aszemélyszállítási, árufuvarozási tevékenységet végző munkavállalók estén van.

Ugyanakkor az Mt. 51. paragrafusának (2) bekezdése rögzíti, hogy a munkaviszony teljesítésével összefüggésben felmerült költségeket meg kell téríteni. Ez a szállásra, utazásra, étkezésre jelen esetben is vonatkozik.

Ha az említett munkavállaló munkaszüneti napon nem végez munkát külföldön, akkor ott is a pihenőnapját tölti, ezért nem szerez jogosultságot munkaszüneti napi pótlékra. Ha azonban a magyar jogszabály szerinti munkaszüneti napon munkát végez, akkor a munkaszüneti napon történő munkavégzés esetén a rendes munkaidőre járó munkabérén felül 100 százalék mértékű bérpótlék illeti meg.

Forrás: Adózóna