Érdekes magyar vonatkozású ítélet született pénteken az Európai Bíróság előtt, a kiküldetési szabályok alkalmazása kapcsán. Bár egy osztrák húsipari feldolgozó üzemben évek óta magyar kiküldöttek végzik a munkát és mindegyikük rendelkezik a magyar egészségbiztosítási szerv által kiállított érvényes A1 igazolással, az ítélet alapján a dolgozók mégis az osztrák társadalombiztosítás hatálya alá tartoznak – írja az ado.hu.

Az Európai Bíróság ugyanis megállapította, hogy

amennyiben a kiküldött munkavállaló egy másik kiküldött munkavállalót vált fel, akkor nem tartozhat tovább a kiküldő tagállam jogszabályainak hatálya alá.

Főszabály szerint a munkavállaló azon tagállamban lesz biztosított, ahol a munkát végzi. Ez akkor is így van, ha a felváltott munkavállaló egy másik munkáltató kiküldöttje. A bíróság szerint még az is irreleváns ebben a tekintetben, hogy van-e összefonódás a két munkáltató között. Akkor sem jöhet létre kiküldetés, ha a felváltott munkavállaló más tagállam munkáltatójának kiküldöttje, vagy a két munkáltató között semmilyen gazdasági vagy személyes kapcsolat nem állapítható meg.

Mennyit nyom a latban az A1 igazolás megléte?

Mi a helyzet akkor, ha a kiküldött munkavállaló rendelkezik érvényes A1-es igazolással, amely alapján a kiküldő állam szociális biztonsági rendelkezéseinek hatálya alá tartozik? Ítéletben megjegyezte azt is a bíróság, hogy a szociális biztonsági rendszerek koordinációjával foglalkozó igazgatási bizottság – melynek az a feladata, hogy összeegyeztesse a tagállamok illetékes hatóságainak álláspontját –, csupán véleményezi a neki feltett kérdéseket.

Ilyen módon, bár a bizottság már megállapította, hogy a magyar egészségbiztosítási szerv tévesen állította ki az A1-es igazolást, annak megállapításai nem voltak kötelező érvényűek.

A bíróság döntése alapján az A1-es igazolás mindaddig hatályos, amíg azt a kiállító tagállam vissza nem vonja, vagy nem érvényteleníti (kivéve joggal való visszaélés vagy csalás esetében).

Természetesen, ha az igazolást a tagállam tévesen állította ki, akkor köteles azt visszavonni. Ebből adódóan kérdéses az is, hogy mikortól alkalmazandóak a munkavégzés helye szerinti tagállam jogszabályai. Az ítélet fényében azon cégeknek, amelyek kiküldetés keretében (is) foglalkoztatnak munkavállalókat, érdemes ellenőrizniük dolgozóik egészségbiztosítási státuszát.

Forrás: ado.hu