A következő évben a munkáltatók már nem vehetnek dolgozóiknak kedvezményesen utazási bérletet, de a hosszú múltra visszatekinthető lakástámogatás is megszűnik. Szakértő szerint érdemes lehet erre már az idén gondolni, és néhány kifizetést előrehozni – olvasható az Azénpénzem.hu-n.

Sokan bíztak abban, hogy a szokásos őszi adóváltozások során némiképp a cafeteriát érintő kemény változások is enyhülhetnek. A Miniszterelnökséget vezető miniszter azonban nemrégiben véget vetett a reményeknek azzal, hogy kijelentette: a kormány véglegesnek tekinti a cafeteria új, már elfogadott szabályozását.

A szakszervezet szerint kétmillió dolgozó bukik évente 90 ezer forintot.

A Fidesz-frakció nemrégiben közleményben hangsúlyozta, hogy a „cafeteria nem szűnik meg, és az összege sem változik”. Mint hozzátették: a pénzt Szép-kártyán továbbra is megkapják a munkavállalók. A SZÉP-kártya azonban nem segíthet azoknak, akiknek a munkáltatójuk eddig az utazási költségéhez járult hozzá, sőt a lakhatási támogatás sem pótolható így. (A cégek várható reakciójáról és a képviselőkre ezzel kapcsolatban vonatkozó különös szabályokról itt írtunk.)

Átmeneti helyzet, átmeneti megoldások

A parlament, pontosabban a Gazdasági bizottság által az adótörvényekhez benyújtott (majd el is fogadott) módosítás szerint kizárólag a biztosítók érvei, annak is csak töredéke talált meghallgatásra. Ennek megfelelően a kockázati biztosítások és a korábban egyes meghatározott juttatásként adóköteles díjú biztosítások adókötelezettségére a 2018. december 31-én hatályos szabályokat a 2018-ban kezdődő biztosítási évre – de legfeljebb 2019. december 31-éig – megfizetett biztosítási díjakra lehessen alkalmazni. Magyarul:

az évforduló időpontjáig kedvező adózás mellett maradhatnak fenn a szerződések.

A biztosításokra is kitért egyébként a Fidesz frakciója a már idézett közleményben. Nem sok jóval kecsegteti a társaságokat, hogy leírták: „egyes érdekcsoportok olyan biztosítási és magán-egészségügyi szolgáltatásokat próbálnak a cafeteria körében tartani, amiknek nincs ott a helyük, ennek a lobbinak nem engedünk”.

Fata László cafeteriaszakértő éppen ezért azt tanácsolja a cégeknek, hogy éljenek annak lehetőségével, hogy

az idén indított, de 2019-re is átlógó biztosítási évekre még alkalmazhatók az adómentességi szabályok.

A hozzá érkezett kérdések alapján kiemelt még néhány tételt, aminél kicsit kinyújtható a kedvezményes időszak.

Ha a munkáltató 2018 végén kiadja a 2019-re érvényes éves helyi bérletet, akkor az még az idei szabályok szerint adózik akkor is, ha jövőre utazik vele a munkavállaló.

Fata szerint hasonlóan érdemes figyelni a kulturális belépők időzítésére. Ha valaki nem használta ki az idei 50 ezer forintos keretét, akkor

év végén akár 2019-es fesztiválokra, előadásokra, koncertekre szóló jegyeket is vehet még adómentesen.

A munkáltatói hitel túlélte a rendszerváltást, de most elvérzik

Amire viszont az Azénpénzem.hu szerint mindenképpen érdemes odafigyelniük a cégeknek és dolgozóiknak, az a lakáscélú támogatás (ami a legnagyobb múltú béren kívüli elemnek tekinthető – már 1990 előtt is létezett –, megszüntetése pedig kifejezetten meghökkentő fejlemény az önmagát családbarátnak kikiáltó kormány részéről). A munkáltatók adhatnak dolgozóiknak – a méltányolható lakásméret szabályait betartva – 5 millió forintig hitelt.

Egy átlagos, 390 ezer forintos cafeteria estén évi 175 ezer forinttal jár rosszabbul az a lakáshitelt választó dolgozó, aki bérként kapja meg a juttatást jövőre

– számolta ki Fata.

Ez nyújtható törlesztési támogatásként is, szintén 5 millió forintig. További szabály viszont, hogy az így adott juttatás az érték 30 százaléka lehet 5 év alatt. Nem csak ez nehezíti meg azonban, hogy bárki olyan éljen vele, aki eddig nem vette igénybe. A dolog ügyintézése sem annyira egyszerű, az aligha fér bele az évből még hátralevő időbe. A következő évre áthúzódó juttatás pedig munkabérként adózik, vagyis: egyetlen évnyi támogatást lehetne így nyerni – szemben a munkáltatói hitellel, ahol a teljes 5 millió forint adható még az idén.

Forrás: azenpenzem.hu

Hozzászólok a Facebookon

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!