Munkaadónak és munkavállalónak egyaránt az az érdeke, hogy ne legyenek, vagy legalábbis csökkenjenek a nem megfelelő munkakörnyezetből adódó táppénzes hiányzások. Ezért érdemes néhány dologra odafigyelni, amellyel könnyebbé és egészségesebbé válik a mindennapos munka – írja a femina.hu.

Kevesen tudják, de minisztériumi rendelet szabályozza, hogy milyen körülményeket kellene biztosítani a képernyő előtt ülő dolgozóknak, akik az alapfelszereltségen kívül a helyes testtartáshoz szükséges, úgynevezett ergonómiai eszközöket is igényelhetnek maguknak a munkahelyükön.

Kedvezmények gép előtt dolgozóknak

A képernyő előtti munkavégzés minimális egészségügyi és biztonsági követelményeiről szóló 50/1999. (XI. 3.) EüM rendelet értelmében, többféle munkavégzést segítő eszköz jár a legalább napi négy órát monitor előtt töltő munkavállalóknak, ha igénylik ezeket.

Szemészeti szakorvosi vizsgálat után például a képernyőnézéshez jár az éles látást biztosító szemüveg. A szakorvosi javaslatot kétévente kell kérni ehhez.

Az irodai szék legyen stabil és biztosítsa a könnyű, szabad mozgást és a kényelmes testhelyzetet. A szék magasságának pedig állíthatónak és dönthetőnek kell lennie. Az ülés közbeni helyes testtartás felvételéhez és megtartásához igény esetén láb-, sarok-, kar- és csuklótámaszt kell biztosítani.

A rendelet kitér a szabad helyváltoztatást és mozgást biztosító helyigényre, a tükröződést kiküszöbölő megoldásokra, a megfelelő megvilágításra és fényviszonyokra, de még arra is, hogy a munkaasztal legyen olyan felületű és nagyságú, hogy biztosítsa a monitor, a billentyűzet, az iratok és a csatlakozó eszközök rugalmas elrendezését. A laptartónak pedig állíthatónak és megfelelő magasságban rögzíthetőnek kell lennie, hogy a használó kényelmesen tudja olvasni a monitort.

Forrás: femina.hu

Hozzászólok a Facebookon

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!