Banki hitelhez a bank által használt munkáltatói igazolás kitöltését kérik a munkavállalók. Az igazolás a munkavállaló jövedelemadatain kívül a munkabért terhelő levonás és munkabérelőleg adatait is kéri. Valamint a levonás indokát, a levonás összegét és hogy mely időpontig terheli a munkabért a nevezett levonás. Meg lehet adni ezeket az adatokat? – kérdezte az Adózóna olvasója. Dr. Kéri Ádám ügyvéd szakértő válaszolt.

„Nagyon jó kérdést tett fel, egyre gyakrabban találkozni a problémával” – kezdte válaszát szakértőnk.

A munkavállaló munkabére, illetve az azt terhelő levonások, valamint azok oka és részletei személyes adatoknak minősülnek, melyek védelmére a 2016/679. számú általános adatvédelmi rendelet (GDPR), illetve a személyes adatok védelméről szóló 2011. évi CXII. törvény (infotörvény) szabályait kell alkalmazni.

Ahhoz, hogy személyes adat kezelhető legyen, rendelkezni kell a GDPR 6. cikke szerinti jogalapok egyikével. A bank kérésére adatot szolgáltatni jogalap fennállása nélkül nem lehet.

Jelen esetben jogalapként az érintett hozzájárulása fogadható el legegyszerűbben, melynek valamilyen formában szerepelnie kell az igazoláson. Ez megoldható úgy, hogy a munkavállaló a munkáltató felé nyilatkozik, és kéri a bank által kért személyes adatai továbbítását. A hozzájáruló nyilatkozat a banki kérelembe is belefoglalható.

A bank által kért adatok a jogügylet szempontjából ténylegesen szükségesek, így szakértőnk szerint jelen esetben nem sérül a szükségtelen adatkezelés tilalma.

Forrás: Adózóna

Hozzászólok a Facebookon

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!