Ha egy cég vezetése munkaidőkeret alkalmazásáról dönt, az jó eszköz arra, hogy a munkavégzést a cég működésének sajátosságaihoz igazítsa. Ennek a tudnivalóit gyűjtötte össze az Adózóna.

A munkaidőkeretben a cégvezetés a munkaidőt egyenlőtlenül osztja be. Azaz a dolgozónak a napi munkaidőt nem az egyes munkanapokon kell ledolgoznia, hanem a munkáltató által meghatározott hosszabb időegységen belül kell kijönnie az átlagnak.

A munkavállaló beosztás szerinti napi munkaideje 4 óránál rövidebb nem lehet, egy nap azonban 12 óra a maximum, a heti munkaidő pedig legfeljebb 48 óra lehet (készenléti jellegű munkakörben maximum 72 óra, ha a felek erről megállapodtak).

A munkaidőkeret tartama legfeljebb 4 hónap vagy 16 hét lehet.
Szombaton, rendes munkaidőben történő munkavégzésért munkaidőkeret esetén nem kell bérpótlékot fizetni.

Más a helyzet akkor, ha szombatra nem volt beosztva a munkavállaló, de a munkáltató elrendelte, hogy menjen be dolgozni.

Fontos tudni azt is: hiába van munkaidőkeret elrendelve, túlóra az is, ha a munkáltató egy napra 10 órára osztja be a dolgozót, de aznap túlórát rendel el, és a munkavállaló így 11 órát dolgozik.

Forrás: HVG

Hozzászólok a Facebookon

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!


Ha Te is szeretnél a rabszolgatörvény ellen tiltakozni a Facookon és szeretnél egy ilyen keretet a profilképedre, akkor:
1. kattints a profilképedre
2. kattints a "keret hozzáadására"
3. írd be a keresőbe, hogy "Stop rabszolgatörvény"
4. húzással igazítsd a kívánt helyre
5. add meg, mennyi ideig akarod használni
6. fogadd el a változtatásokat

Eseménynaptár

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ