Itt a turistaszezon, a munkaerő meg hiánycikk. Az utazásszervezés, idegenvezetés, szálloda szektorban is egyre több dolgozót alkalmaznak egyszerűsített foglalkoztatásra irányuló munkaviszony keretében. A Mt. a munkaidő, pihenőidő beosztására vonatkozóan az általános szabályoktól több ponton eltérést enged, nagyobb rugalmasságot biztosítva a munkáltatónak – írja a Piac és Profit.

 A turisztikai idénymunkára egyszerűsített módon létesíthető munkaviszony, mely számos kedvezményt, „egyszerűsítési” lehetőséget biztosít a munkáltató számára a hagyományos munkaviszonyhoz képest.

Ezen rövidebb tartamú munkaviszonyokhoz egyszerűbb adminisztrációs és közteherfizetési kötelezettség, valamint rugalmasabb munkajogi szabályok társulnak – írja az Adózóna.

Az idénymunka jellemzője a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény szerinti idényjelleg, az a tevékenység, amely munkaszervezéstől függetlenül az év valamely időszakához vagy időpontjához kötődik. 

 Az idényjelleget nem a munkáltató vagy a felek megállapodása határozza meg, hanem kizárólag a munka jellege.

Hiába szeretne a munkáltató januárban hajókirándulást szervezni a befagyott Dunán, vagy júliusban koripályát üzemeltetni a Városligetben, ezeket nem tudja mesterségesen előidézni. Ez az idényjelleg lényege. Ezen specialitásra figyelemmel a munkavállalók munkarendjének igazodnia kell a munkateher szezonális ingadozásához.

A turisztikai idénymunka a kereskedelemről szóló törvényben meghatározott kereskedelmi jellegű turisztikai szolgáltatási tevékenységet folytató munkáltatónál végzett idénymunka, feltéve, hogy azonos felek között a határozott időre szóló munkaviszony időtartama nem haladja meg egy naptári éven belül a 120 napot. 

Ezen fogalom szerinti kereskedelmi jellegű turisztikai szolgáltatási tevékenységnek az alábbiak minősülnek: az idegenvezetői tevékenység, a lovas szolgáltató tevékenység, a szálláshely-szolgáltatási tevékenység, a tartós szálláshasználati szolgáltatási tevékenység, valamint az utazásszervezői és utazásközvetítői tevékenység.

Lényeges azonban, hogy ezen lehetőséggel csak az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvényben meghatározott alanyi kör élhet. Így nem létesíthető egyszerűsített foglalkoztatásra irányuló jogviszony a helyi önkormányzat képviselő-testületének polgármesteri hivatala, közterület-felügyelete, az állami és a helyi önkormányzati költségvetési szervek által a munkáltató alaptevékenységébe tartozó feladatok ellátására.

Forrás: Piac és Profit

Hozzászólok a Facebookon

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!