Ma, amikor a munkavállalók jogai rendkívül sokszor és sokféleképpen sérülnek, amikor a munkahelyi balesetek száma évek óta nő, és amikor az érdekvédelem minden törekvését igyekszik a kormány elnyomni, különösen fontos, hogy a jó hírekről is beszámoljunk.

A Kispest.hu-n olvasható a hír, miszerint Gajda Péter polgármester, Balázs Piroska, a Segítő Kéz Kispesti Gondozó Szolgálat intézményvezetője és Migács Tibor, a Szociális Munkások Demokratikus Szakszervezetének (SZMDSZ) elnöke kollektív szerződést írtak alá.

Gajda Péter, Balázs Piroska és Migács Tibor

Kispest szocialista polgármestere elmondta:

az új kollektív szerződés elkészültét viszonylag hosszú előkészítő munka előzte meg,de szükséges volt, hiszen fontos, hogy a magas fluktuáció ellenére is meg tudja tartani a kollégákat az önkormányzat.

A polgármester szerint mindkét fél számára előnyös megállapodás született.

A kollektív szerződés teljes körűen leszabályozza a kapcsolatrendszert, egyértelmű és átlátható, ezért előrelépés a korábbihoz képest. A megállapodásnak egyben 18 millió forintos költségkihatása van 2018-ban: a házi segítségnyújtás gondozói pótlékára (3 fő) mintegy félmillió, törzsgárda jutalomra (8 fő) 700 ezer, béren kívüli juttatásra (84 fő) 11 millió, utazási költségtérítésre 4,3 millió, temetési segélyre és nyugdíjbiztosítási támogatásra 540 ezer, munkaruhára 1 millió forintot biztosít a Segítő Kéz dolgozóinak az önkormányzat.

Az, hogy az önkormányzat, mint fenntartó, ilyen előremutató szerződést hoz létre, ráadásul az érintettek és a szakszervezet bevonásával, valóban példaértékű. Emellett pedig fontos kiemelni azt is, hogy a szociális munkások helyzete szempontjából is reménykeltő lehet a megállapodás, az ágazatban dolgozók ugyanis hosszú évek óta küzdenek a megbecsülésért, a munkájukat megillető bérért és megfelelő munkakörülményekért.

Csakhogy országos szinten a kormány legfeljebb távoli ígéretekkel és hamis győzelmi jelentésekkel hitegette a szociális szféra dolgozóit.

Az azóta már leköszönt Balog Zoltán még az emberi erőforrások minisztereként jelentette ki, hogy

“már nem a kilátástalanság, a perspektívanélküliség jellemzi a szociális munkát, mint korábban.”

Ehhez képest viszont a Szociális Területen Dolgozók Szakszervezete (SZTDSZ) petíciójára Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár olyan választ küldött, amelyben egyetlen kérdésükre sem sikerült választ adnia, cserébe viszont kiderült, hogy 7 év alatt a szociális dolgozók bére mindössze 5,8 százalékkal nőtt.

Ami 4867 forintos pluszt jelent, vagyis 2017-ben átlagosan az itt dolgozók 88 589 forintot vihettek haza.

Innen nézve tehát valóban hatalmas lépés az, hogy Kispesten a fenntartó saját hatáskörében foglalkozik a szociális munkások helyzetével, és felismeri azt, hogy munkájuk az egész közösség számára fontos.

Csak bízhatunk abban, hogy nem elszigetelt példáról van szó.

Forrás: Mérce

Hozzászólok a Facebookon

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!