Közkinccsé tett 89 gyakori kérdést az e-szja-ról a NAV, ráadásul a helyes válaszokat is közölték. A hatóság bejelentette: fővárosi szervizek és használtautó-kereskedőket fog kiemelten ellenőrizni – írja az ado.hu.

 1. Minden segítséget megad a NAV az eSZJA-val kapcsolatban

Annak érdekében, hogy az adózók minden támogatást megkapjanak az eSZJA-t illetően, a NAV összegyűjtötte a leggyakrabban előforduló kérdéseket a témában:

  • technikai jellegű kérdések (bevallási tervezet elérése, módosítása, benyújtása);
  • SZJA befizetés, kiutalás;
  • kedvezmények érvényesítése;
  • egyes bevételekre, jövedelmekre vonatkozó kérdések;
  • rendelkezés az adóról (önkéntes pénztári rendelkezések, 1+1 százalék).

Összesen 89 kérdés és válasz szerepel a csokorban, ami részletes tájékoztatást nyújt minden irányból.

2. Külföldi illetőségű magánszemélyek szja bevallás alóli mentesülése

2018. április 30-áig nyilatkozhatnak arról a külföldi illetőségű magánszemélyek, hogy őket a külföldi illetőségükre tekintettel a jövedelemszerzés adóévében, vagyis 2017-ben, Magyarországon adókötelezettség nem terhelte. A nyilatkozattételre a 17NYK nevű nyomtatványon van lehetőség, ami angol nyelven is az adózók rendelkezésére áll. Amennyiben a nyilatkozatot a magánszemély benyújtja, úgy a NAV által elkészített bevallás tervezet nem válik véglegessé május 22. után.Nyilatkozni április 30-ig van lehetőség.

3. Mit kell tudni az ESZIG-ről 2018-ban?

A régi Art. 52. § (4) bekezdésének m) pontja alapján az állami adó- és vámhatóság által kérelemre kijelölt sorszámtartománnyal rendelkező forgalmazónak/alforgalmazónak a 3. számú melléklet K) pontja szerint az értékesített nyomtatványokról negyedévenként adatszolgáltatási kötelezettsége állt fenn, amit a NAV felé kellett teljesítenie. A 2018. január 1-jétől értékesített nyomtatványok tekintetében – törvényi szabályozás hiányában – a nyomtatvány(al)forgalmazóknak nem áll fenn adatszolgáltatási kötelezettsége.

Azt nem tudni, hogy szándékosan maradt-e ki az új jogszabályból az adatszolgáltatási kötelezettség, azonban határozottan kijelenthető, hogy ez által végre csökkent egy bizonyos adózói kör adminisztrációs kötelezettsége, ami minden évben fő cél az adójogszabályok módosítása során.

4. Adómentes díjú betegségbiztosítás finanszírozhatóságáról

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban: Szja tv.) 1. számú mellékletének 6.3. pontja értelmében adómentes a kockázati biztosítás kifizető által – az ugyanazon díjat fizető személy által ugyanazon biztosítottra tekintettel egy hónapra vonatkozóan a minimálbér 30 százalékát meg nem haladóan – fizetett díja. Azonos szolgáltatási tartalommal rendelkező csoportos biztosítás esetében pedig a fizetett díj egy biztosítottra jutó – szintén a minimálbér 30 százalékát meg nem haladó – része mentes az adó alól.

Mi tartozik a kockázati biztosítások közé az Szja tv. szerint? Az alábbiak:

  • visszavásárlási értékkel, elérési szolgáltatással nem rendelkező kockázati életbiztosítás,
  • a betegségbiztosítás,
  • a balesetbiztosítás.

A fenti kategóriába azonban nem esnek bele az olyan biztosítási konstrukciók, melyek egyes nagy értékű egészségügyi szűrővizsgálatokat (ún. menedzserszűrések) hivatottak finanszírozni. És mint ilyen, adóköteles juttatásnak minősül és a felek között fennálló alap jogviszony szerint kell adózni utána.

A NAV tájékoztatójából megtudjuk, hogy miért jelent jogszerűtlen adóelőnyt, ha a kifizető a szűrővizsgálat árát (amely vagy a szűrővizsgálaton résztvevő munkavállalónál vagy a kifizetőnél adóköteles) biztosítási díjként fizeti meg, amely a hatályos szabályok szerint adómentes.

5. Országonkénti jelentések automatikus megosztását előíró hatályos elismert megállapodások listája és rendszerhibákkal kapcsolatos tájékoztatás

A NAV által kiadott lista azon nem uniós államok, illetve területek listája, amelyekkel Magyarországnak hatályos, illetékes hatóságok közötti elismert megállapodása van, amely előírja az országonkénti jelentések egymás közötti automatikus megosztását.

6. EU-s intézkedések

Az Európai Unió által elrendelt pénzügyi és vagyoni korlátozó intézkedések listája itt tekinthető meg.

7. A bűn nem alszik

És pont emiatt április 16-tól a NAV fővárosi igazgatóságai a gépjármű – különösen a használt gépjármű – és gépjármű alkatrész kereskedelmi tevékenységet folytató adózók, valamint a gépjármű szervizek adókötelezettségeinek szabályszerű teljesítését vizsgálják. Erről megbizonyosodni ezen a linken lehet.

8. Feltételes adóbírság-kedvezményhez kapcsolódó iratminták

Elérhetőek a feltételes adóbírság-kedvezményhez kapcsolódó iratminták.

9. Vámot érintőt információk

Megjelent a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Központi Irányítása Vám Főosztálya főosztályvezetője által kiadott 7008/2018 felhíváslhivas.html az AEO eBook megjelenéséről.

Megjelent a 4003/2018 tájékoztatás a NAV Szakértői Intézete által végzett vizsgálatok díjairól.

10. Közbeszerzés

„A NAV gépjárműveinek biztonságos üzemeltetéséhez szükséges gumiabroncsok beszerzése” tárgyú közbeszerzési eljárás dokumentumai itt érhetőek el.

lőszerbeszerzés iránti közbeszerzése eljárás pedig sikeresnek bizonyult.

11. Dolgozzon a NAV Gazdasági Ellátó Igazgatóságánál!

A betölthető munkakörökről részletesen itt tájékozódhat.

Forrás: ado.hu