A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 1. számú mellékletének 6.3. pontja értelmében adómentes a kockázati biztosítás kifizető által – az ugyanazon díjat fizető személy által ugyanazon biztosítottra tekintettel egy hónapra vonatkozóan a minimálbér 30 százalékát meg nem haladóan – fizetett díja. Azonos szolgáltatási tartalommal rendelkező csoportos biztosítás esetében pedig a fizetett díj egy biztosítottra jutó – szintén a minimálbér 30 százalékát meg nem haladó – része mentes az adó alól – írja tájékoztatójában a NAV.

A tegnap közzétett ismertető szerint az Szja tv. alapján a kockázati biztosítások közé tartozik a visszavásárlási értékkel, elérési szolgáltatással nem rendelkező kockázati életbiztosítás, a betegségbiztosítás, valamint a balesetbiztosítás (ez utóbbi a baleseti eredetű egészségkárosodásra nyújt biztosítási védelmet).

Az Szja tv. értelmező rendelkezései szerint a betegségbiztosítás (vagy egészségbiztosítás) – amely fogalom a baleseti eredetű egészségkárosodásra fedezetet nyújtó balesetbiztosítást is magában foglalja – egy olyan személybiztosítás, ami alapján a biztosító a biztosított bármilyen eredetű egészségkárosodása esetén a szerződésben meghatározott szolgáltatások teljesítésére vállal kötelezettséget.

A biztosító szolgáltatása kiterjedhet a szerződésben meghatározott, biztosítási eseménnyel kapcsolatban álló egészségügyi szolgáltatások miatt felmerült költségeknek az egészségügyi szolgáltató számára történő megtérítésére is.

Fentiek alapján tehát adómentes az említett biztosítás díja abban az esetben is, ha ezt a biztosítást például a munkáltató köti és fizeti a dolgozója javára – írja a NAV.

A teljes anyag itt érhető el.

Forrás: adozona.hu