A munkaviszony megszüntetése kiemelkedően gyakori forrása a munkaügyi jogvitáknak, ezek jelentős része pedig bíróságon végződik. A munkaadók nagy része csúszós talajnak látja a munkáltatói felmondást, mivel azt megfelelően meg kell indokolni. A DAS Jogszerviz szakértője összeállította, mit tehet az alkalmazott felmondás esetén.

A törvény ugyanis nem fogad el bármilyen indokolást, különösen akkor, ha az csak a valós – de meg nem nevezett, rejtett – ok elfedésére szolgál. Az adott munkakör megszüntetése gyakran szerepel az indokolásban, ám a körülményektől függően ez nem biztos, hogy megállja a helyét.

A korábbi, és az új munka törvénykönyve egyezően rögzíti, hogy a munkáltatói felmondást indokolni kell. A felmondás indoka a munkavállaló munkaviszonnyal kapcsolatos magatartásával, képességével vagy a munkáltató működésével összefüggő ok lehet. Az „átszervezés” olyan rugalmas hivatkozási lehetőség a munkáltatóknak, amellyel előszeretettel élnek akkor is, ha valójában más ok áll a háttérben. Az átszervezés hatásaként a munkáltató dönthet az adott munkakör teljes megszüntetéséről vagy annak összevonásáról is.

Nem mindegy azonban, hogy melyikre kerül sor valójában és ehhez képest mi áll az indokolásban. A munkakör megszüntetése nem feltétlenül azonos fogalom az összevonással. Amennyiben az adott munkakör ténylegesen nem szűnik meg a munkáltatónál, hanem azt a továbbiakban más személy tölti be, akkor nem valós, és emiatt nem jogszerű az a hivatkozás, ami pusztán a munkakör megszüntetésére utal. A megszüntetés ugyanis azt jelenti, hogy senki más sem látja el, nem veszi át az elbocsátott munkavállaló munkakörét.

A felmondással kapcsolatos jogszerűségi követelmény az indok valósága és okszerűsége, amit vita esetén a munkáltatónak kell bizonyítania a bíróságon. Az új munka törvénykönyve egyik jelentős eltérése az ilyen jogviták kimenetelét illetően az, hogy ha meg is állapítja a bíróság a felmondás jogellenességét, a munkaviszony néhány kivételtől eltekintve többé már nem állítható helyre az adott munkáltatónál. A munkavállalónak egy limitált kártérítéssel kell beérnie, akkor is, ha igazat adott neki a törvényszék.

Forrás: Piac és Profit


Ha Te is szeretnél a rabszolgatörvény ellen tiltakozni a Facookon és szeretnél egy ilyen keretet a profilképedre, akkor:
1. kattints a profilképedre
2. kattints a "keret hozzáadására"
3. írd be a keresőbe, hogy "Stop rabszolgatörvény"
4. húzással igazítsd a kívánt helyre
5. add meg, mennyi ideig akarod használni
6. fogadd el a változtatásokat

Eseménynaptár

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ