Egy kft. öregségi nyugdíjban részesülő ügyvezetője munkabért szeretne kivenni. Milyen mértékű járulékokat kellene fizetnie a munkabére után? – kérdezte az adozona.hu olvasója. Széles Imre társadalombiztosítási szakértő válaszolt.

A fizetendő járulékok a fennálló jogviszonytól függnek. A kérdésben munkabérről van szó, amiből szakértőnk arra következtetett, hogy adott esetben munkaviszonyról van szó. Ez azt jelenti, hogy a munkabér alapul vételével a társaságnak meg kell fizetnie a jelenleg 22 százalékos (január 1-jétől 19,5 százalékos) szociális hozzájárulási adót, valamint a 1,5 százalékos szakképzési hozzájárulást, míg a munkavállalót a személyi jövedelemadón túl 10 százalékos nyugdíjjárulék és 4 százalékos természetbeni egészségbiztosítási járulék terheli.

Ezzel szemben, ha a nyugdíjas tulajdonos tag az ügyvezetést megbízási jogviszonyban látja el, akkor az 1997. évi LXXX. törvény 4. paragrafus d) pontjának 5. alpontja értelmében társas vállalkozónak, mégpedig kiegészítő tevékenységet folytató társas vállalkozónak minősül. Ebben az esetben a társaságot havi 7110 forint (január 1-jétől 7320 forint) egészségügyi szolgáltatási járulék terheli, míg a tagi jövedelem után a személyi jövedelemadón túl 10 százalékos nyugdíjjárulékot kell leróni.  

Forrás: adozona.hu