Vendéglátóhelyen az a gyakorlat, hogy a pincérek a borravalót a közös kasszába gyűjtik, amit egyenlő részben szétosztanak a műszak végén. Egyik dolgozónál többször felmerült a gyanú, hogy a kapott borravalót zsebre vágta, és nem tette be a közös kasszába. Emiatt a többiek is egyre bizalmatlanabbak vele szemben, a csapatszellemet egyértelműen mérgezi. Azt szeretném megtudni, hogy ilyen esetben rendkívüli felmondással élhet-e a munkáltató? – kérdezte az adozona.hu olvasója. Dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogász szakértő válaszolt.

Ha a leírt gyakorlat betartását bizonyíthatóan el is várja a munkáltató, abban az esetben megalapozott az azonnali hatályú felmondás, betartva természetesen a munkáltatói jogkör gyakorlója tekintetében előírt 15 napos szubjektív tudomásszerzési határidőt. Azaz, ha írásban rögzítették, vagy bár nincs írásos megállapodás, de kétséget kizáróan igazolható, hogy a dolgozók elfogadhatnak borravalót és azt kötelesek a műszak végén egymás között egyenlő részben szétosztani, abban az esetben lehetséges az azonnali hatályú felmondás.

Ha az egyenlő arányú szétosztást a munkáltató nem várja el, hanem ezt a gyakorlatot a dolgozók alakították ki egymás között, az szakértőnk megítélése szerint nem alapozza meg a munkaviszony azonnali hatályú felmondással történő megszüntetést. Ezzel a munkavállaló nem szegi meg a munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségét szándékosan vagy súlyos gondatlansággal, de nem is tanúsít a munkaviszony fenntartását lehetetlenné tevő magatartást. A munkáltató engedélyezte a borravaló elfogadását, de azt már a dolgozókra bízta, hogy mindenki azt tartja meg, amit kapott vagy ők egymás között arányosan szétosztják.

Ebben az esetben megoldást esetlegesen a munkaviszony felmondással történő megszüntetése jelenthet (a munkavállaló kollégákkal való összeférhetetlensége, cselekményének demoralizáló hatása, annak egyéb következményeire hivatkozva). Ezen indok megfogalmazása és bizonyítása azonban nagyon nehéz.

Érdemes azzal is tisztában lenniük a vendéglátóipari munkáltatóknak, illetve munkavállalóknak, hogy ha a munkáltató utasítására az egyik dolgozó feladata szétosztani a borravalót a műszak végén, egyenlő arányban, az a munkáltató által összegyűjtött borravalónak minősül-e.  Ugyanis csak a fogyasztótól közvetlenül kapott borravaló adómentes. A munkáltató által összegyűjtött, majd újraosztott borravaló esetén már nem alkalmazható az szja törvény szerinti adómentesség és azt bérként kell számfejteni, adókkal, járulékokkal csökkentve kerülhet kifizetésre.

Forrás: adozona.hu