Távmunkás az őt foglalkoztató cég székhelyétől eltérő városban dolgozik. Havonta egy-két alkalommal ellátogat a cég székhelyére (értekezletekre). Ez kiküldetésnek minősül? Megtéríthető a munkavállalónak a saját gépjárműhasználat, illetve az autópálya-matrica költsége? – kérdezte az adozona.hu olvasója. Levelére Surányi Imréné okleveles közgazda szakértő válaszolt.

Ha a magánszemély munkavégzésének helye a saját otthona (távmunkásként dolgozik), a munkáltató által elrendelt utazás (a cég székhelyén tartott értekezletre) kiküldetésnek minősül szakértőnk véleménye szerint. Ez esetben a saját gépjármű használatára tekintettel kiküldetési rendelvény alapján fizethető számára olyan költségtérítés, amelyet jövedelemként nem kell figyelembe venni [szja-törvény 3. § 10., 11. és 83. pont; 7. § (1) bekezdés r) pont; 3. számú melléklet II./6. pont].

A saját gépjárműre vett autópálya-matrica költségének megtérítése viszont olyan költségtérítés (adóköteles bevétel), amelyből megfelelő útnyilvántartás alapján az úthasználat díja az úthasználatra jogosultság időszakában a díjköteles útszakaszon történt üzleti célú futásteljesítmény arányában vonható le költségként [szja-törvény 3. számú melléklet I./ 23. pont]. Ez azt jelenti többek között, hogy a munkavállalónak

– a kifizetéskor nyilatkozni kellene arról, hogy mennyi költséget kíván elszámolni, és adóelőleget, járulékot, szochót, szakképzési hozzájárulást csak a nyilatkozott összegen felül fizetett rész után kell megállapítani;

– adóhatósági közreműködés nélküli adóbevallást kellene beadnia.

Ez a meglehetősen nehézkes adminisztráció akkor kerülhető el, ha

– a megtérített összeget teljes egészében adó- és járulékköteles bérjövedelemként veszik figyelembe, vagy

– az útdíjat a munkáltató a saját nevére szóló számla alapján fizeti meg, és a szja-törvény 70. paragrafusának (2a) bekezdésében foglaltak szerint – belső szabályzat alapján – (1,18-szeres adóalap utáni szja plusz eho megfizetése mellett) egyes meghatározott juttatásként kezeli.

Forrás: adozona.hu