Jogellenesen bocsátotta el négy színészét a kaposvári Csiky Gergely Színház, állapította meg a kaposvári munkaügyi bíróság, ám a művészek nem kerülhettek vissza a teátrum állományába, a grémium szerint ugyanis nem valósult meg az egyenlő bánásmód megsértése – írja a Népszava.

Kovács Zsuzsa, Fábián Zsolt, Horváth Zita és Lecső Péter évtizedek óta a Csiky társulatához tartozott, ám az idén februárban a színház vezetése jelezte: közös megegyezéssel szerződést akarnak bontani velük, ugyanis a 2017-18-as évadban már nem számítanak a munkájukra. A művészek visszautasították az ajánlatot, s miután hónapokig nem kaptak másféle jelzést, meglepetésként érte őket, hogy röviddel az elmúlt évad vége előtt felmondtak mindnyájuknak. Indoklásként a felsőfokú végzettség hiánya, illetve a nem elégséges előadásszám miatt kellett távozniuk, ez után fordultak a bírósághoz.

Közben az is kiderült, hogy a helyükre négy frissen, a Kaposvári Egyetem színész szakán Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház direktora osztályában végzett fiatalt szerződtetett a teátrum. A kirúgottak így a jogellenes felmondás mellett az egyenlő bánásmód megsértésére is hivatkoztak keresetükben, szerintük ugyanis koruk miatt esett rájuk a választás az elbocsájtáskor.

A perben Fülöp Péter, a Csiky igazgatója mindvégig cáfolta a színészek állításait, s állította: minőségi cserét hajtottak végre: négy, diplomával nem rendelkező tag helyére diplomásokat szerződtetünk. A törvényre hivatkozott, mely jövőre már előírja, a társulat 60 százalékának szakirányú végzettségűnek kell lennie. A színházi dokumentumokból azonban kiderült, az előírt arány a négy elbocsátottal is meg lett volna, ráadásul, a hivatkozott időpontban a kiválasztott négy fiatalnak sem volt még diplomája – nyelvvizsga hiányában most sincs mindegyiküknek -, emellett a teátrum vezetése nem számolta a diplomások közé az évad során hosszabb időre szerződtetett vendégeket – például Udvaros Dorottyát -, valamint néhány idősebb helyi színészt sem. Cseppet sem mellékesen, a művészi világban a diploma megléte nem elsődleges kérdés, a hajdani országos hírű kaposvári társulatból például a Kossuth-díjas Pogány Juditnak sem volt… Utóbb az is kiderült, az idei évadra valamelyest romlott a diplomás-arány a Csikyben.

- Nem várhatja el az alperes, hogy a bíróság ismerje mind az 52 ezer jogszabályt – felelte a bíró Fülöp Péter egyik számonkérő kérdésére -, ahogyan egy színházigazgatótól sem várható el, hogy ismerje a szépirodalmat Szophoklésztől Pintér Béláig…

A direktor tagadta a kor miatti diszkriminációt is, indoklásképpen bejelentette, hogy két idősebb művészt is szerződtettek a nyár végén, ősz elején. Az viszont valahogy nem került szóba, hogy szerződtetésükkor már javában zajlott a per, melynek egyik része éppen az egyenlő bánásmód megsértéséről szólt, s korábban mindvégig csak a fiatalok érkezéséről volt szó.

Az ítélethirdetéskor kiderült, a két idősebb színész Kaposvárra szerződtetése a per szempontjából jó döntésnek bizonyult, hiszen a bíróság elutasította a diszkrimináció megállapítására vonatkozó kérelmeket. Kimondta viszont a jogellenes elbocsátást, s egyúttal megítélte a négy kárvallott színésznek a nekik járó munkabért, vagyis ahogyan az elmúlt néhány évben több művész jogellenes elküldése után, ezúttal is fizethet a színház. Ettől persze a négy utcára került színész jövője még nem oldódott meg: hárman jelenleg munkanélküliek, egyikük pedig közmunkásként dolgozik…

Forrás: Népszava