Tévedés, hogy a munkáltatók egy jelentkező személyes adatait pusztán azért kezelhetik, mert azok egy közösségi oldalon nyilvánosan hozzáférhetőek – állapítja meg véleményében az európai uniós tagállamok adatvédelmi biztosaiból és a tagállami adatvédelmi hatóságok képviselőiből álló 29-es Adatvédelmi Munkacsoport. A legújabb vélemény számos olyan tipikus munkahelyi adatkezelési esetet tárgyal, ahol a technológiai fejlődés fokozott adatvédelmi kockázatokat jelenthet – írja a HVG.

Az álláskeresők Facebookjainak ellenőrzése adatkezelést valósít meg – hangsúlyozza az európai uniós szabályokat elemző DLA Piper Ügyvédi Iroda. Jogászaik szerint a közösségi oldalak terjedésével ugyan egyre nagyobb a csábítás, hogy a munkáltatók ezeken a platformokon előzetesen információt gyűjtsenek az állásra jelentkezőkről, ez a magatartás azonban adatkezelésnek minősül. Ehhez megfelelő jogalap szükséges, így tévedés, hogy a munkáltatók egy jelentkező személyes adatait pusztán azért kezelhetik, mert azok egy közösségi oldalon nyilvánosan hozzáférhetőek.

A 29-es Munkacsoport szerint ilyenkor megfelelő jogalap lehet a jogos érdek, de csak abban az esetben, ha az álláshoz valamilyen okból szükséges a jelentkezőről elérhető információk előzetes átvizsgálása, és ha a jelentkezőket erről megfelelő módon – például az álláshirdetés szövegében – tájékoztatják. A felvételi eljárás során gyűjtött személyes adatokat törölni kell, amint nyilvánvalóvá válik, hogy nem az érintett személyt választják, vagy az az állásajánlatot visszautasítja.

A DLA Piper két ügyvédje, Bertók Gábor és Vári Csaba hangsúlyozzák: a 29-es Munkacsoport a munkaviszony fennállása alatti megfigyelés kapcsán kiemeli, hogy tilos a munkavállalókat általános jelleggel a közösségi oldalakon monitorozni. A munkáltató továbbá nem kérheti a munkavállalóitól, hogy adjanak hozzáférést olyan információkhoz, amelyeket a munkavállalók osztanak meg másokkal a közösségi oldalakon.

Forrás: HVG