Az Európai Bizottság további megbeszéléseket kezdett uniós szinten a szakszervezetekkel és a munkáltatói szervezetekkel a munkaszerződésekre vonatkozó szabályok korszerűsítéséről – írja a Kamara Online.

A cél az, hogy a szerződések minden munkavállaló számára méltányosabbá és kiszámíthatóbbá váljanak. Ezzel a kezdeményezéssel a bizottság folytatja a szociális jogok európai pillérének továbbfejlesztését annak érdekében, hogy a tagállamok között konvergencia jöjjön létre a munka- és életkörülmények javítása tekintetében.

A bizottság ki akarja bővíteni a munkaszerződésekről szóló jelenlegi irányelv („az írásbeli tájékoztatási kötelezettségről szóló irányelv”) hatályát, kiterjesztve azt a foglalkoztatás új formáira, például a behívás alapján alkalmazott munkavállalókra, az utalvány alapján foglalkoztatott munkavállalókra, valamint az online platformokon keresztül dolgozó munkavállalókra, hogy senki ne kerüljön hátrányos helyzetbe.

A hatályos szabályokat korszerűsíteni is kell, figyelembe véve az elmúlt évtizedekben a munkaerőpiacon végbement fejleményeket. A munkaszerződés kezdetén nyújtott tájékoztatás javítása révén a munkavállalók alaposabban meg fogják ismerni az őket megillető jogokat, miáltal hatékonyabban tudják azokat érvényre juttatni. A munkáltatók számára pedig a szabályok aktualizálása egyértelműbb jogi helyzetet és nagyobb jogbiztonságot eredményez, ami gátolja a tisztességtelen versenyt.

A szociális partnerek 2017. november 3-ig konzultáció keretében kifejezésre juttathatják véleményüket és észrevételeiket a munkaszerződésekre vonatkozó uniós jogszabályok tervezett aktualizálásával kapcsolatban. A bizottság még az év vége előtt konkrét jogalkotási javaslatot kíván előterjeszteni a témában – olvasható a testület közleményében.

Forrás: Kamara Online