A mobilitás célú lakhatási támogatás adómentességének a feltétele, hogy a munkatársunk lakóhelye legalább 60 km-re legyen a munkavégzés helyétől vagy az oda-vissza utazás napi szinten több időt vegyen igénybe, mint 3 óra.

Na, de hogyan ellenőrizze ezt a munkáltató? Írja be a címet a Google Maps-be? Melyik utazási időt nézzük? Dugóban vagy éjszaka?

Szerencsére az adótörvény egyértelmű választ ad ezekre a kérdésekre.

A feltételek teljesülését a munkavállaló nyilatkozata alapján kell vizsgálni.

Természetesen, ha köztudottan 10 km-es szakaszról nyilatkozik a munkavállalónk, hogy az 60 km, akkor azért hívjuk fel a figyelmét a valótlan nyilatkozat következményeire.

„Valótlan tartalmú nyilatkozat esetén ... az adókötelezettséget a munkaviszonyból származó jövedelemre vonatkozó szabályok szerint kell megállapítani azzal, hogy az adóhatóság határozatában az egyébként a munkáltatót (foglalkoztatót) terhelő közterheket és azok teljesítése elmulasztásának jogkövetkezményeit a magánszemély terhére állapítja meg.”

...de ha a Google Maps 59,4 km-t mutat, de a dolgozónk nyilatkozik a 60+ km-ről, akkor nem kell ezt felülvizsgálnunk, lemérnünk, vitatnunk.

Forrás: Cafeteriatrend