Családi gazdaság, dinnyét termeszt. A megtermelt dinnyét kizárólag maguk értékesítik, különböző értékesítési helyeken, mástól nem vásárolnak fel dinnyét, csak a saját termésüket adják el. Van munkaviszonyos dolgozójuk is az értékesítésre, de egyszerűsített foglalkoztatottakat is alkalmaznak eladásra, illetve szedésre. Az egyszerűsített foglalkoztatásnál alkalmazható-e – a mezőgazdasági munka miatt – a napi 500 forintos járulék? – kérdezte az adozona.hu olvasója. Dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogász szakértő válaszolt.

Az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló 2010. évi LXXV. törvény 2. paragrafusának 1. pontja szerint mezőgazdasági idénymunka a növénytermesztési, erdőgazdálkodási, állattenyésztési, halászati, vadászati ágazatba tartozó munkavégzés, továbbá a termelő, termelői csoport, termelői szervezet, illetve ezek társulása által a megtermelt mezőgazdasági termékek anyagmozgatása, csomagolása – a továbbfeldolgozás kivételével – feltéve, hogy azonos felek között a határozott időre szóló munkaviszony időtartama nem haladja meg egy naptári éven belül a 120 napot.

A dinnyeszedés a fentiek alapján egyértelműen mezőgazdasági idénymunkának minősül, így ebben az esetben a munkáltató által fizetendő közteher mértéke a munkaviszony minden naptári napjára munkavállalónként 500 forint. A gyümölcsértékesítés azonban – szakértőnk megítélése szerint – nem tartozik bele a fogalomba, abban az esetben sem, ha saját termést adnak el, ugyanis maga a tevékenység (értékesítés) nem minősül idénymunkának.

Annak azonban természetesen nincs kizáró oka, hogy alkalmi munkára irányuló munkaviszonyt létesítsenek az értékesítővel, napi 1000 forint közteher megfizetése mellett.

Forrás: adozona.hu