Egyszerűsített foglalkoztatás keretében alkalmi munkát összesen 90 napig végezhet egy évben egy munkavállaló. Olvasói kérdés, hogy ez a 90 napos határ a munkavállalóra vonatkozik, vagy munkáltatónként külön-külön dolgozhat mindegyiknél 90 napot (több munkáltató esetén)? Az Adózóna oldalán Dr. Kéri Ádám ügyvéd válaszolt.

Az egyszerűsített foglalkoztatás, alkalmi munkavállalás vonatkozásában a szabályokat egyrészt a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) 201–203. §-ai, másrészt pedig az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló 2010. évi LXXV. törvény (efotörvény) tartalmazza. Itt találhatóak azok a limitek is, melyeknek az a szerepük, hogy a könnyített közteherviseléssel, és egyszerűsített munkajogi szabályozással ne kerülhessen sor visszaélésekre.

A fentieknek megfelelően a jogszabályok meghatározzák, hogy ezt az atipikus foglalkoztatási formát pontosan milyen tevékenységekre, ki, illetve mennyi ideig veheti igénybe. A jogszabály jogviszonybeli tilalmakat is lefektet. Érvénytelen például az egyszerűsített foglalkoztatásra vagy alkalmi munkavállalásra irányuló munkaszerződés, amennyiben a felek között munkaviszony áll fenn. A felek a már fennálló munkaviszonyukat erre az atipikus foglalkoztatási formára nem is módosíthatják.

Az egyszerűsített foglalkoztatás leggyakoribb típusa az alkalmi munkavállalás, mely tevékenységtől függetlenül vehető igénybe, s ebben alapvetően különbözik a mezőgazdasági vagy turisztikai idénymunkától. Azért cserébe viszont a korlátok szigorúbbak is, hiszen összesen legfeljebb 5 egymást követő naptári napra, egy naptári hónapon belül legfeljebb 15 naptári napra, egy naptári éven belül pedig legfeljebb 90 naptári napra létesíthető.

A tilalmak azonban ugyanazon munkáltatóra és munkavállalóra vonatkoznak. Eltérő munkáltatók esetében nem jelent problémát az, ha egyidejűleg áll fenn munkaviszony és egyszerűsített foglalkoztatásra irányuló jogviszony. Hasonló alapon az sem aggályos, ha a munkavállaló különböző munkáltatókkal létesít egyszerűsített foglalkoztatásra irányuló jogviszonyt, és azok együttes időtartama az efotörvényben rögzített mértéket meghaladja. ellenkező esetben a munkavállalót nyilatkoztatni kellene, ilyen kötelezettség azonban csupán a fiatal munkavállalók munkavégzése esetében létezik az Mt.-ben (114. §).

Forrás: adozona.hu