A legjobban fizetett tíz állásból kilenc az egészségügyhöz köthető az Egyesült Államokban. Magyarországon inkább a gyógyszergyártás és a kutatás-fejlesztés fizet jobban.

Évi 269 ezer dollárt, azaz több mint 77 millió forintot keres egy altatóorvos az Egyesült Államokban – derül ki a Business Insider által készített összeállításból, amely a legjobban fizető amerikai szakmákat foglalta össze. Tanulságos, hogy a tíz legjobban fizetett munkakörből kilenc az egészségügyi ellátáshoz köthető: a második helyen a sebészek állnak, 252 ezer dolláros (72 millió forintos) évi fizetéssel, őket követik 239 ezer dolláros (68 milliós) fizetéssel a szülészorvosok.

Magyarországon még a legjobban fizetett egészségügyi dolgozók bére is messze elmarad az amerikaiaktól. A Hays 2016-os bérfelmérése szerint az élettudományok-egészségügy területén a nemzetközi kutatócégeknél dolgozó klinikai projektmenedzserek keresnek a legjobban, akik havi (bruttó) 1,8 milliót is hazavihetnek, azaz évi mintegy 18 milliós nettó fizetéssel számolhatnak – ez alig ötöde egy amerikai altatóorvos fizetésének. Ekkora összegről egy orvos vagy ápolónő legfeljebb álmodhat a magyar egészségügyben, egy tízéves tapasztalattal rendelkező projektvezető mérnök fizetése csak egy-egy nagy gyártócégnél éri el ezt a kategóriát.

Tanulságos, hogy az Egyesült Államokban évi 200 ezer dollár (57 millió forint) a háziorvosok éves fizetése, ezzel szemben Magyarországon 2015-ben egy 20-30 éve praktizáló, 1200 beteget ellátó háziorvos fizetése nettó 150 ezer forint volt – a tavalyi nagyarányú bérfejlesztéseknek köszönhetően havi szinten 100 ezer forint körüli béremelést kaptak.

Amerikában az ügyvezető igazgatók (átlagos) bére csak a tizedik helyre volt elegendő: egy céget vagy teljes részleget irányító alkalmazott átlagosan 194 ezer dollárt (55 millió forintot) keres évente, igaz, esetükben a bér csak a keresetük egy részét teszi ki, a bónuszok és jutalmak rendszere miatt. A legjobban kereső ügyvezető igazgató, Dara Khosrowshahi, az Expedia vezetője így viszont már szép összeget, 94 millió dolláros (csaknem 26 milliárd forintos) éves fizetést vihetett haza. Magyarországon átlagosan 2,8 milliós az ügyvezetők havi bére, igaz, közöttük sokan a tulajdonosai is az általuk vezetett vállalatnak, így nem minősülnek alkalmazottnak.

Forrás: Világgazdaság