A kormány úgy számol, hogy jövőre három százalék lesz az infláció, így ugyanekkora mértékű nyugdíjemelés várható – nyilatkozta a Magyar Időknek a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály az idei évről szólva hozzátette: a nyugdíjasok akár két ok miatt is pluszpénzt kaphatnak az esztendő végén.

Hamarosan a parlament elé kerül az ország 2018-as költségvetéséről szóló törvénytervezet, a javaslat sok más mellett a jövő évi nyugdíjemelés nagyságát is meghatározza. – Azzal számolunk, hogy a következő évben három százalék lesz az infláció. Mivel a polgári kormány 2010-ben azt az ígéretet tette, hogy megvédi a nyugdíjak vásárló-erejét, ezért – s ezt jogszabály is rögzíti – az aktuális nyugdíjemelés mértéke megegyezik a tervezett infláció, vagyis a várható árnövekedés nagyságával. Az idősek járandósága ezek alapján három százalékkal emelkedik 2018-ban – nyilatkozta a Magyar Időknek a nemzetgazdasági tárca vezetője. Varga Mihály megjegyezte: ez a nyugdíjemelési módszer az elmúlt években sokat hagyott az idősebb generációknál. Voltak ugyanis olyan esztendők, amikor a valós infláció elmaradt a tervezettől, s emiatt a nyugdíjak nagyobb arányban emelkedtek, mint ahogyan a pénz romlott. – A mögöttünk hagyott hat évben, vagyis 2011 és 2016 között az idősek juttatásai átlagosan több mint 23 százalékkal nőttek, az infláció viszont összesen 12 százalék körül mozgott, vagyis a nyugdíjak vásárlóereje mintegy tíz százalékkal javult – fejtette ki a miniszter. Rámutatott: ezzel gyakorlatilag sikerült visszaadni a szocialisták által elvett 13. havi nyugdíj összegét.

Az idei esztendő nem hasonlít a korábbiakhoz, a pénzromlás ugyanis minden bizonnyal nagyobb lesz a korábban várt 1,6 százaléknál. – Egyetlen nyugdíjas sem járhat rosszabbul, így ha az éves infláció meghaladja a tervezett mértéket, az év végén nyugdíj-kompenzáció következhet – szögezte le a tárcavezető. Közölte: a pluszpénzek kifizetéséről az inflációs adatok ismeretében, novemberben dönthet a kormány. A nyugdíjasok visszamenőlegesen akkor kézhez is kapják az őket megillető összeget.

– Szóba jöhet idén az úgynevezett nyugdíjprémium ügye is – jegyezte meg Varga Mihály. Szintén jogszabály rendelkezik arról, hogy az idősek külön kifizetésre számíthatnak, ha a GDP növekedésének mértéke meghaladja a 3,5 százalékot, emellett teljesül az államháztartás tárgyévi egyenlegcélja. – Ahhoz, hogy a prémium egyáltalán téma lehessen, eredményes gazdaságpolitikára volt szükség – vélekedett Varga Mihály. – Rendkívül fontos célkitűzés – folytatta –, hogy a nyugdíjasok ne a vesztesei, hanem a kedvezményezettjei legyenek a hazai makrogazdasági folyamatoknak. Ám ez csak kiszámítható szabályok és növekvő teljesítmény mellett képzelhető el. – Visszaszorulóban a feketegazdaság, karnyújtásnyira a teljes foglalkoztatottság, miközben egyre többet vihetnek haza a munkavállalók – sorolta a miniszter az elmúlt évek gazdasági döntéseinek eredményeit. Ezek a lépések a nyugdíjasok helyzetének javításához is hozzájárultak.
A miniszter arról is részletesen beszélt, hogy a következő időszakban milyen intézkedéseket tervez a kormány, az ezekről szóló interjú teljes szövege a Magyar Idők holnapi számában jelenik meg. Varga Mihály válaszaiból kiderül, hogyan mérne újabb csapást a kormányzat a feketézőkre, miként folytatódik a nagyszabású adócsökkentési program, de szóba kerülnek az uniós pénzek, a paksi bővítés hitelének ügye, s a miniszter az ellenzéki kampányötletekről is elmondja a véleményét.

Forrás: Világgazdaság