Erre azért kerülhet sor, mert idén a gazdasági növekedés várhatóan meghaladja a 3,5 százalékot, amely az egyik törvényi feltétele a nyugdíjprémiumnak – írja a Blikk.

– 2017-ben 4,1 százalékos, jövőre pedig 4,3 százalékos GDP-növekedéssel számolunk – árulta el a Blikknek a gazdasági tárca, amely szerint így idén és jövőre is számíthatnak pluszpénzre a nyugdíjasok, annál is inkább, mert a másik feltétel, a költségvetési ­hiánycél is teljesülni fog.

– A költségvetés biztosítja az intézkedésekhez szükséges forrásokat – ígérte a minisztérium.

A Blikk számításai szerint idén novemberben 12 ezer forint, jövő novemberben 16 ezer forint prémium jár az átlagnyugdíjasoknak, ha bejönnek a gazdasági tárca GDP-növekedésre vonatkozó előrejelzései. Ezt az összeget még a nyolcvanezer forintos nyugdíjjal rendelkezők is megkapják a jogszabályok szerint, az ennél kisebb nyugdíjjal rendelkezőknek valamivel kevesebb jár. A 28 ezer forintos nyugdíjminimumon tengődők csupán 4275, illetve 5700 forintra számíthatnak.

De novemberben nem csak prémiumot hoz a postás a nyugdíjasoknak, hanem a tervezettnél nagyobb infláció miatt egy összegben megkapják az elmaradt nyugdíjemelés különbözetét. A jegybank legfrissebb, március végi inflációs jelentése szerint idén 2,6 százalékos lehet az infláció, a nyugdíjasok azonban csak 0,9 százalékos emelést kaptak idén, mert a kormány tavaly alultervezte az inflációt a költségvetési törvényben, ezt azonban a szabályok szerint kiegészítik a valós pénzromlással.

Ez egy átlagnyugdíjasnál a Blikk számításai szerint 25 ezer forint körüli összeg lehet, vagyis a nyugdíjprémiummal együtt 37 ezer forint pluszpénzhez juthatnak hozzá fél év múlva. A havi 200 ezer forintos nyugdíjnál már 41 ezer forint lehet a kiegészítés, a prémiummal kiegészítve már 53 ezer forint jár a novemberi nyugdíj mellé.

A szakértő szerint mindez a jövő évi választásokra is hatással lehet.

– Azok a társadalmi csoportok, amelyek pénzt kapnak, azoknál csökken a kormányellenes hangulat, és kevésbé lesznek fogékonyak a korrupciós vádakra – mondta Kiszelly Zoltán politológus, aki szerint ez a 2006-os és 2014-es választásokon is működött, legutóbb például­ a rezsicsökkentéssel.

A törvény szerint így jön ki az őszi prémium

A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény alapján a nyugdíjprémium a következő, nem túl egyszerű módon kell kiszámolni: a bruttó hazai termék (GDP) növekedéséből ki kell vonni 3,5 százalékot, az így kapott összeget össze kell szorozni a novemberi nyugellátás 25 százalékával, de legfeljebb húszezer forinttal.

Ez azt jelenti, hogy például egy esetleges hétszázalékos rekord GDP-növekedés esetén 70 ezer forint lenne a prémium a nyugdíjasok többségének.

Forrás: Blikk